Državni vrh Srbima sa severa KiM dostavlja tehnički protokol

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2012, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh Srbima sa severa KiM dostavlja tehnički protokol

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić obavezali su se u današnjem razgovoru sa predsednicima opština sa severa Kosova i Metohije da će im do 4. decembra dostaviti tehnički protokol za implementaciju sporazuma u pisanom obliku, potpisan od strane privremenih vlasti u Prištini i Srbije.

Kako je saopšteno iz kabineta Nikolića, nakon toga će se predsednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tih opština obratiti građanima severa Kosova i Metohije.

Nikolić je na sastanku poručio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, a da će učiniti sve što je u njenoj moći da se obezbedi bolji život, mir i sigurnost građana koji tamo žive.

Dačić je obavestio predstavnike Srba sa severa Kosova i Metohije o procesu implementacije do sada postignutih sporazuma sa Prištinom, pre svega o zajedničkoj upravi administrativnim prelazima i o sporazumu o slobodi kretanja.

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova i Metohije zatražili su da tehnički protokol za implementaciju sporazuma ni na koji način ne promoviše ili predstavlja uvod u nezavisnost Kosova i Metohije.

Nikolić i Dačić su razgovarali sa predsednicima četiri opštine sa severa Kosova i Metohije - Krstimirom Pantićem, Slavišom Ristićem, Dragišom Milovićem i Dragišom Vasićem.

Ristić: Srbi ne mogu da prihvate sporazum o prelazima

Ristić je kazao da Srbi na severu Kosova ne mogu da prihvate sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima ako on znači uspostavljanje granice sa centralnom Srbijom.

"Dobili smo uveravanja od predsednika i premijera da će u okviru nastavka tehničkog dijaloga... pokušati da taj sporazum poprave u smislu da Srbi ne moraju da vade kosovska dokumenta, ne menjaju srpske tablice i da ne plaćaju carine takozvanom nezavisnom Kosovu", rekao je Ristić.

Po njegovim rečima, insistiraće se da te izmene do sada postignutih sporazuma budu potpisane kao "neka vrsta garancije".

Ristić je kazao da Srbi sa Kosova "neće praviti nikakve probleme svojoj državi" ako dobiju garancije da neće morati da plaćaju carine "kvazi državi Kosovo" i da ne moraju da "menjaju državljanstvo".

"Mi ni ovako nećemo pratiti nikakve probleme, osim što ćemo iskoristiti pravo da nastavimo mirne proteste jer ne možemo prihvatiti da nam bilo ko nametne političku volju iz Prištine", rekao je predsednik Opštine Zubin Potok.

Ristić je dodao da će se o protestima sutra konsultovati sa odbornicima drugih lokalnih skupština, ali je izvesno da će oni biti mirni.

Po njegovim rečima, svi do sada postignuti sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine rezultat su diktata iz Brisela i štetni su za Srbiju.

"Ali, kao razumni ljudi, ukoliko bude rešenja koji nas neće primorati da promenimo državljanstvo kako bismo ostali da živimo dole, mi ćemo naravno sarađivati sa svojom vladom oko toga. Ali, ako ne bude promena, ne možemo to prihvatiti jer ćemo izgubiti svaku šansu da ostanemo u državi Srbiji", rekao je on.

Ristić je dodao da je Srbija u teškoj situaciji, ali da "niko nema pravo da se odrekne Kosova i Metohije, da tera jedan narod da menja svoj identitet".

Prema njegovim rečima, Srbi sa severa Kosova se ne plaše da će zbog eventualnih protesta izgubiti podršku Beograda.

"Predsednik i premijer nisu komentarisali našu ideju oko protesta. Mi se bojimo da ne ostanemo da živimo u velikoj Albaniji i to je naš najveći strah. A da li ćemo u nekom trenutku ostati bez podrške vlasti u Beogradu, to je manje bitno u ovom trenutku", rekao je Ristić.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je juče da će sprovođenje sporazuma biti teško za Srbiju i da slede razgovori s predstavnicima kosovskih Srba.

Na severu Kosova i Metohije poslednjih dana je bilo više incidenata, a prekjuče su nepoznati napadači pucali na vatrogasce u severnom delu Mitrovice, dok je na prelazu Brnjak bačena bomba u međuzoni.

U incidentima nije bilo povređenih.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kosovo: Srbima sa severa odluke crno na belo

Izvor: Mondo, 28.Nov.2012

Predsednik i premijer Srbije obavezali su se u današnjem razgovoru sa predsednicima opština sa severa KiM da će im dostaviti tehnički protokol za implementaciju sporazuma...Predednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić obavezali su se da tehnički protokol u pisanom obliku, potpisan od strane...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.