Nikolić: Vojska obezbeđuje sigurnost i slobodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2014, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Vojska obezbeđuje sigurnost i slobodu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je danas pripadnicima najmlađe generacije oficira dobijanje prvog čina, uz poruku da Vojska obezbeđuje građanima sigurnost i slobodu.

Na svečanoj promociji najmlađe klase oficira, Nikolić je istakao da to što Vojska Srbije nepokolebljivo i hrabro stoji na bedemima odbrane od svakog ugrožavanja obezbeđuje građanima sigurnost i slobodu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Vojska Srbije time obezbeđuje osnovne uslove građanima da mirno žive i doprinose sadašnjosti i budućnosti otadžbine, dodao je Nikolić.

Čestitajući u ime svih građana najmlađoj generaciji oficira, on im je poručio: "Nosite ga na ponos svih nas i na ponos naše otadžbine. Živela Srbija!"

Podsetivši da se ove godine obeležava godišnjica Prvog svetskog rata, Nikolić je izrazio uverenje da će najmlađi potporučnici Vojske Srbije umeti da slede put heroja sa Cera, Kolubare... od pre jednog veka.

Prema rečima Nikolića, razlika u odnosu na pretke jeste u tome što ovoga puta, sva hrabrost i umeće mladih oficira, ne treba da bude usmerena na žrtvovanje života, nego naprotiv, na čuvanje života i doprinos napretku Srbije u miru i slobodi.

"Vi koji počinjete svoju karijeru sledeći slavnu tradiciju predaka, vi - najmlađi potporučnici naše Vojske, dorasli ste tom zadatku", poručio je Nikolić najmlađoj generaciji oficira.

On je poručio građanima da je državno rukovodstvo ponosno što Vojska Srbije uživa njihovo veliko poverenje i da će "kapaciteti države i ubuduće biti usmereni na čuvanje i povećanje ugleda naše Vojske i vojne profesije, uz razumevanje aktuelnih društvenih tokova, ne samo u Srbiji, već u čitavom svetu.

"U uslovima složenih bezbednosnih izazova današnjice, Vojska Srbije održava i unapređuje svoje operativne i funkcionalne sposobnosti kako bi u svakoj situaciji bila spremna da oružanu silu kojom raspolaže usmeri na izvršavanje poverenih misija i zadataka", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije jednako je spremna da se suprotstavi i svim izazovima koji prete u mirnodopskim uslovima i ona je "snažan i odlučan garant zaštite životnih nacionalnih interesa"

Nikolić je naglasio i da Vojska Srbije svoje resurse koristi na dobrobit građana nastojeći da im bude od pomoći u svakoj nevolji koja ih može zadesiti podsetivši i na pomoć pripadnika Vojske građanima prilikom majskih poplava.

On je rekao da "samo slobodni i sigurni možemo da napredujemo kao država i društvo", a da se "izgradnja efikasne i profesionalne vojske osposobljene za izvršavanje svih misija i zadataka, ostvaruje i saradnjom sa drugim armijama".

Nikolić je naglasio i da put Srbije ka pridruživanju EU, kao i tesna saradnja sa svim državama sa kojima nas spaja dokazano međusobno prijateljstvo, "daju priliku oficirima naše Vojske da se na profesionalnom nivou susretnu sa kolegama iz mnogih zemalja koje su od nas ekonomski razvijenije"

"Pri svakom dosadašnjem susretu te vrste, oni su pokazali da nimalo ne zaostaju, da prednjače u neophodnim kvalitetima koji odlikuju uspešnog oficira dvadeset prvog veka", istakao je Nikolić.

On je istakao i da su pripadnici Vojske Srbije angažovanjem u mirovnim misijama na više svetskih kriznih žarišta zavredeli brojne pohvale međunarodnih institucija "što je od izuzetne vrednosti za ostvarivanje spoljnopolitičkih interesa naše zemlje".

Prema njegovim rečima, saradnjom sa drugim armijama u procesu uspostavljanja mira u svetu, na najbolji način se promoviše Vojska Srbije, a samim tim i naša zemlja.

"Srbija tako daje nesebičan doprinos globalnom miru i jača sopstveni kredibilitet u međunarodnim odnosima", istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je naglasio i značaj rada Vojne akademije za oblast obrazovanja Republike Srbije naglasivši ta obrazovna ustanova ima "isti značaj kakav Vojska Srbije ima za stvaranje i očuvanje države Srbije".

On je rekao i da Vojna akademija postoji duže od 160 godina i da je od tada do sada njen prvi i osnovni zadatak stvaranje kvalitetnog oficirskog kadra i da kao članica Univerziteta odbrane, aktivno doprinosi razvoju savremenog, efikasnog i stabilnog sistema vojnog obrazovanja.

"Takav pristup stručnog i posvećenog nastavnog kadra dovodi nas i do današnje organizacije nastave, kada se na brojnim studijskim programima budući oficiri obrazuju na približno isti način kao i njihove kolege iz najrazvijenijih zemalja", rekao je on.

Vojska Srbije danas je dobila najmlađu generaciju oficira - mladića i devojaka, njih ukupno 221 koji su u čin potporučnika promovisani na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.