Nikolić: Srbija ne prihvata prijem Kosova u UN

Izvor: Blic, 25.Sep.2013, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija ne prihvata prijem Kosova u UN

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da Srbija nije ni pravno ni faktički priznala nezavisnost Kosova i da sporazum sa Prištinom "nikako ne znači" da Beograd namerava da prihvati prijem Kosova u UN i druge međunarodne organizacije.

Nikolić je takođe rekao da se Srbija sada "okreće budućnosti" i da sa svim susedima želi da gradi dobre odnose i sa njima sarađuje radi "unapređenja životnog standarda građana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u svim zemljama regiona".

- Srbija se sa svojim susedima može takmičiti samo u tome ko je dostigao viši nivo u zaštiti ljudskih prava. U svemu ostalom treba da sarađujemo, pomažemo se i podstičemo na bolje rezultate – rekao je on.

Nikolić je istakao da je Srbija spremna da poveća obim svog učešća u međunarodnim mirovnim misija i najavio da će srpski vojnici i policajci uskoro biti angažovani u Maliju, a podsetio je da ih ima u misijama u Obali Slonovače, Liberiji, DR Kongo, Haitiju i Libanu, na Kipru, u regionu Bliskog istoka, u Ugandi i u vodama Somalije.

Govoreći o Haškom tribunalu, on je ponovio stare zamerke na rad tog suda i zatražio da se "nađe pravni put koji bi omogućio da osuđenici srpske nacionalnosti budu poslati na izdržavanje kazne u Srbiju", pre svega radi lakše resocijalizacije.

Nikolić je rekao da je Srbija, zaključivanjem briselskog sporazuma sa Prištinom pokazala da, "koliko je u njenoj moći, želi da zaštiti srpsku zajednicu na Kosovu ali i da svim žiteljima Pokrajine obezbedi normalan svakodnevni život".

On je ponovio da će Srbija u potpunosti primeniti sporazum, ali da on nikako ne znači da Srbija namerava da prihvati prijem Kosova u UN i druge međunarodne organizacije, inicijative i forume u koje mogu da se učlane samo suverene države.

Predsednik Srbije je zatražio da se mandat UNMIK-a na Kosovu ne menja, da se broj pripadnika te misije UN ne smanjuje, i da se "njene aktivnosti ojačaju".

- Očekujemo da Euleks, zadržavajući statusno neutralni pristup, nastavi da pomaže da se u Pokrajini grade demokratske institucije, da se poštuju ljudska prava Srba i drugih nealbanskih žitelja, jer su osnovna ljudska prava jedino i njima ugrožena - dodao je Nikolić.

On je takođe ukazao na neophodnost da se Ujedinjene nacije uključe u istragu zasnovanu na izveštaju Saveta Evrope o nezakonitoj trgovini ljudskim organima.

Prema Nikolićevim rečima, Srbija "nedvosmisleno podržava Globalnu strategiju Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma i sve rezolucije Generalne skupštine i Saveta bezbednosti u vezi sa ovim problemom", a "kao žrtva terorizma veoma dobro razume potrebu regionalne i šire saradnje u oblasti antiterorističkog delovanja".

Čestitke Jeremiću

Predsednik Srbije je čestitao dosadašnjem predsedavajućem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuku Jeremiću na "pokazanoj hrabrosti i besprekornom predsedavanju" tim telom u proteklih godinu dana.

- Dostojno je predstavljao Republiku Srbiju, uz zadržavanje nepristrasnosti i uz vrhunsku profesionalnost - ocenio je Nikolić.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.