Nikolić: Srbija idealan posrednik između EU i Rusije

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2015, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija idealan posrednik između EU i Rusije

Srbija je, kao predsedavajuća OEBS-u idealan posrednik između Evropske unije i Rusije i šansa za njihovo pomirenje, izjavio je danas predsendik Srbije Tomislav Nikolić.

“Predsedavamo OEBS-u. Ako zaista žele da se pomire, idealan predsedavajući je Srbija. Posle nas ne može da dođe zemlja koja želi u EU, a ima dobre odnose sa Rusijom”, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekao je Nikolić, odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

On je istakao da Srbija nikad nije pokazivala moć već snagu u međunarodnim odnosima zato što je imala princip, i kao bivša Jugoslavija i danas.

”Princip je međunarodno pravo. I ko takvu Srbiju želi za neutralnog medijatora u razgovrima i pregovorima, Srbiju uvek ima kao na dlanu”, rekao je Nikolić.

Nikolić je, na pitanje novinara da li Srbija može da doprinese smirivanju strasti između Palestine i Izreala rekao da kad bi se svi sukobljeni u svetu na neki način oslonili na Srbiju, “ne bismo imali vremena da spavamo noću”.

Navodeći kao primere Kinu i Japan, Jermeniju i Azerbejdžan, Rusiju i Gruzuju, Makedoniju i Grčku, za koje je rekao da su prijatelji Srbije, Nikolić je istakao da Srbija svakoj od tih zemalja nudi dobre usluge.

“Sa svakom od njih možemo da uspostavimo kontakt koji bi možda doveo do rešavanja problema”, rekao je Niklolić i naglasio da je najteži spor između EU i Rusije.

On je istakao i da Srbija očekuje otvaranje poglavlja sa Evropskom unijom i ulaže maksimalne napore da taj proces počne što pre.

“Srbija od EU očekuje da prizna i valorizuje napredak koji je Srbija ostvarila u svim segmentima”, rekao je Nikolić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbija idealan posrednik između EU i Rusije"

Izvor: B92, 10.Jun.2015

Srbija je, kao predsedavajuća OEBS-u idealan posrednik između EU i Rusije i šansa za njihovo pomirenje, izjavio je danas predsendik Srbije Tomislav Nikolić..."Predsedavamo OEBS-u. Ako zaista žele da se pomire, idealan predsedavajući je Srbija. Posle nas ne može da dođe zemlja koja želi u EU,...

Nastavak na B92...

Između Srbije i Palestine nema otvorenih pitanja

Izvor: Akter, 10.Jun.2015

Predsednici Srbije i Palestine Tomislav Nikolić i Mahmud Abas razgovarali su danas u Beogradu o više tema, među kojima je i bratimljenje gradova..Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, u razgovoru sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, da Palestina podržava strateške spoljnopolitičke...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.