Izvor: Politika, 29.Maj.2012, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Neću biti prepreka konstituisanju vlade

Izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je juče sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadorom Vensanom Dežerom, o poseti Briselu 14. juna, gde će se sastati sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompujem i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Razgovarali smo o najvažnijim temama – poštovanju ljudskih i manjinskih prava, situaciji na jugu Srbije, situaciji na Kosovu, pregovorima sa Prištinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i eventualnom ispunjavanju uslova da Srbija na jesen počne pregovore o članstvu u Uniji, precizirao je Nikolić, prenosi Fonet.

On je preneo da mu je Dežer obećao punu saradnju EU sa Predsedništvom Srbije na ostvarenju velikog cilja da Srbija bude lider u regionu u procesu evropskih integracija.

Nikolić je dodao da je tema razgovora sa Dežerom bila i organizacija skupa Jug-Istok, kojim će 15. juna predsedavati kao predsednik Srbije. Na tom skupu učestvovaće šefovi država i vlada od Azerbejdžana do Hrvatske.

Izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je juče da sigurno neće biti prepreka konstituisanju vlade i apelovao na stranke da se što pre dogovore o formiranju vlade jer se zemlja nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji.

Nikolić je novinarima, posle sastanaka sa šefom delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom, ponovio da će ukoliko mu partije koje već vode pregovore o vladi do ponedeljka ne saopšte da imaju parlamentarnu većinu, on kao predsednik otpočeti konsultacije sa strankama shodno njihovoj snazi u parlamentu – naprednjacima, demokratama, koalicijom SPS-PUPS-JS.

„Ja neću biti problem da se konstituiše vlada”, naglasio je Nikolić i ponovio da je neophodno da se vlada formira što pre zbog teške ekonomske situacije u kojoj se zemlja nalazi.

Na pitanje kakva će biti njegova saradnja sa liderom DS-a Borisom Tadićem ukoliko on bude na čelu buduće vlade, Nikolić je rekao da Tadić kao premijer ima pravo da razmišlja o DS-u, dok on sam, kao predsednik Srbije, nema pravo da razmišlja o strankama niti o tome ko je predsednik vlade i iz koje je stranke. Nikolić je poručio i da kao predsednik države neće biti suprotstavljen Demokratskoj stranci. „To je teško izvesti, ali ja sam potpuno odlučan u tome. Videli ste i sami da je i Tadić prvi put na taj način i sam počeo da razmišlja. Do sada to nije bilo moguće u Srbiji i zato kažem da je nastala nove era”, naglasio je Nikolić.

Odgovarajući na pitanja vezana za odnose sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, izabrani predsednik je rekao da je dobio čestitku od ambasadora BiH, da sa ambasadorom Hrvatske ima lične kontakte i od ranije, a da su neki pokušali da njegove odnose sa Hrvatskom pokvare, što je, kako je naglasio, nemoguće. „Ne odgovaram za ono što sam rekao pre 15-20 godina”, rekao je Nikolić. „Ako bi to moglo tako – da se odgovara za nešto što je rečeno pre 15 ili 20 godina – niko ne bi mogao da se bavi politikom. Ja odgovaram za ono što sam počeo da radim od kako sam postao predsednik Republike”, rekao je Nikolić.

Nikolić je najavio i da će od četvrtka preuzeti poslove, pogledati raspored koji ga čeka, ali da zna da ima obaveze vezane za UN u Rio de Žaneiru i u Njujorku i da ga posebno raduje što će u obraćanju pred Ujedinjenim nacijama po rasporedu govoriti između Francuske i Nemačke.

Osvrćući se na činjenicu da i dalje koristi prostorije stranke dok ne pređe u zgradu na Andrićevom vencu, Nikolić je novinarima u šali rekao „da još uvek uzurpira prostorije SNS za sastanke, gde se danas pored Dežera odvojeno sastao i sa ambasadorima Japana i Velike Britanije”.

  P. R.

-----------------------------------------------------------

Na inauguraciju će biti pozvan i Josipović

Izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče da će na inauguraciju u Beogradu pozvati i predsednika Hrvatske Ivu Josipovića. Nakon sastanka sa šefom delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom, Nikolić je novinarima u sedištu Srpske napredne stranke saopštio da će na svečanost pozvati i hrvatskog predsednika i poručio da „nikada ništa neće učiniti što bi pokvarilo odnose dve države i dva naroda”.

U kabinetu hrvatskog predsednika Ive Josipovića juče nisu mogli da komentarišu hoće li on doći na inauguraciju novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, jer, kako je rečeno Tanjugu, Hrvatska još nije primila zvanični poziv za tu svečanost.

objavljeno: 30.05.2012
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.