Nikolić: Ne lobirajte za Kosovo

Izvor: B92, 15.Maj.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Ne lobirajte za Kosovo

Ankara -- Predsednik Srbije apelovao na Tursku da ne zagovara priznanje nezavisnosti Kosova i da ne lobira za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Sada od Turske očekujemo da pitanje Kosova zadrži na pravcu prema Prištini i da ono ne bude tema turskih razgovora sa drugim partnerima i da, biću sasvim otvoren, jer sedim među prijateljima, Turska kod drugih država ne zagovara priznanje nezavisnosti Kosova niti da lobira za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poručio je Tomislav Nikolić.

Zahvaljujući BiH na tome što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Nikolić je dodao da je, sa druge strane, Beograd, uprkos dubokom neslaganju sa odlukom Ankare da među prvima prizna nezakonito proglašenu kosovsku državu, nastavio da traži načine da srpsko-turski odnosi ne krenu nizbrdicom.

Nikolić je na trilateralnom samitu Turska-Srbija-BiH u Ankari upoznao sagovornike sa rezultatima briselskog dijaloga Beograda i Prištine.

"Srbija očekuje, sa druge strane, razumevanje i podršku Turske i BiH u pitanjima koja su važna za Beograd. Ovde, pre svega, mislim na problem Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.

Podsećajući da je, između ostalog, dogovoreno da NATO garantuje da kosovske vojne snage neće ulaziti u krajeve većinski nastanjene srpskim življem, Nikolić pozvao i Tursku da, kao članica te alijanse, doprinese da se garancije koje je kao generalni sekretar NATO poštuju.

Kosovo i Metohija za srpski narod, kako je rekao, ostaje autonomna pokrajina u sastavu Srbije, a njen pravni status biće regulisan posebnim srpskim ustavnim zakonom, a ne nekim međunarodno-pravnim instrumentom.

"U mom narodu može se čuti da komšije, kakvi god da su, čovek ne može da bira. Opet, svako sebi bira prijatelje. Uveravam vas da Srbija u BiH i Turskoj ne vidi samo susede koji su joj bez njene volje dodeljeni. Moj narod u građanima BiH i Turske vidi i prijatelje, nekoga na koga se može osloniti", zaključio je Nikolić.

Nikolić će danas imati i bilateralne susrete sa predsednikom Turske Abdulahom Gulom i članovima predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem.

Ovaj sastanak na vrhu u Ankari je treći trilateralni susret predsednika Srbije, Turske i BiH: prvi je održan 2010. u Istanbulu, a drugi 2011. u Karađorđevu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić pozvao Tursku da ne lobira za Kosovo

Izvor: NaDlanu.com, 15.Maj.2013

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić apelovao je danas na Tursku da ne zagovara kod drugih država priznanje nezavisnosti Kosova i da ne lobira za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama..."Sada od Turske očekujemo da pitanje Kosova zadrži na pravcu prema Prištini i da ono ne bude tema turskih...

Nastavak na NaDlanu.com...

Nikolić: Ne lobirajte za Kosovo

Izvor: OkRadio.rs, 15.Maj.2013

Predsednik Srbije apelovao na Tursku da ne zagovara priznanje nezavisnosti Kosova i da ne lobira za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. "Sada od Turske očekujemo da pitanje Kosova zadrži na pravcu prema Prištini i da ono ne bude tema turskih razgovora sa drugim partnerima i da, biću...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.