Nikolić: Izbori na KiM izazov, Lidington: Srbi da učestvuju

Izvor: Politika, 02.Jun.2014, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Izbori na KiM izazov, Lidington: Srbi da učestvuju

BEOGRAD– Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da će rukovodstvo Srbije zauzeti zajednički stav o tome da li da pozove Srbe na KiM da glasaju na izborima 8. juna jer je veliko pitanje pod kojim uslovima se glasa i šta će građani dobiti time, dok je britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington izneo stav da treba da glasaju kako bi dobili demokratski legitimitet.

Ističući da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izbori za kosovsku skupštinu predstavljaju veliki izazov, Nikolić je rekao:

„Ogromna je naša odgovornost prema međunarodnoj zajednici, ali pre svega prema Srbima koji žive u Pokrajini. Mi ih nikada nećemo napustiti.„

Lidington je tokom sastanka sa predsednikom Nikolićem istakao da je Srbija napravila neverovatno brz napredak ka Evropskoj uniji i učinila mnogo u dijalogu sa Prištinom.

On je dodao da bi Srbi trebalo da učestvuju na predstojećim kosovskim izborima, kako bi dobili demokratski legitimitet i kapacitet da razgovaraju sa međunarodnom zajednicom, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Nikolić je istakao da Srbija ubrzanim tempom ide ka punopravnom članstvu sa Evropskom unijom i da istovremeno radi na normalizaciji odnosa sa Prištinom.

„Mi smo čvrsto opredeljeni za evropski put, pre svega da bi građani Srbije živeli bolje i u uređenoj državi”, naglasio je predsednik Srbije i dodao da su nažalost mnoga evropska pravila loše primenjena i da je EU na izvestan način okrivljena za to.

Jedan od tih loših primera je pljačkaška privatizacija koja je upropastila srpsku privredu i ostavila ogroman broj građana bez posla, ukazao je Nikolić.

Osvrćući se na katastrofalne poplave koje su pogodile Srbiju, predsednik je istakao da veoma ceni pomoć Velike Britanije u pomoći stanovništvu i saniranju posledica.

„Pokrenuo sam inicijativu da se organizuje međunarodna donatorska konferencija i predsednik Francuske je prihvatio da ta zemlja bude organizator. Generalni sekretar UN Ban Ki-mun mi je rekao da će pozvati članice UN da učestvuju i veoma bi nam značilo da se i Velika Britanija uključi”, rekao je Nikolić.

Građani Srbije i vlada su uložili ogromne napore da se spasu ljudski životi i materijalna dobra, ali nam je potrebna međunarodna pomoć u sanaciji terena, obnovi uništene privrede, infrastrukture i uništenih i oštećenih objekata, dodao je on.

Lidington je naglasio da je javnost te zemlje bila šokirana razmerama katastrofe koja je pogodila Srbiju izrazivši divljenje hrabrosti koju je ispoljio srpski narod u tim teškim trenucima.

„Velika Britanija je pomogla na praktičan način, a javnost će biti obaveštena o pomoći u vozilima, koja će biti uručena preko Crvenog krsta”, izvestio je Lidingon predsednika Srbije.

Britanija će sa francuskim kolegama videti na koji način da se priključi akciji pomoći Srbiji, dodao je on.

Sagovornici su se saglasili da bi što pre trebalo obnoviti staro i tradicionalno prijateljstvo Srbije i Velike Britanije i uspostaviti učestaliju i intenzivniju bilateralnu saradnju u obostranom interesu.

Lidington se sastao i sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

On će tokom dana imati kraći sastanak sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem, a posetiće i Crveni krst koji će primiti donaciju britanske vlade, navela je britanska ambasada na Tviter nalogu.

Lidington će posle Beograda posetiti i Sarajevo.

Vučić: Više britanskih investitora u Srbiji - brže reforme

BEOGRAD– Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas britanskom ministru za evropske poslove Dejvidu Lidingtonu da bi veće prisustvo britanskih investitora doprinelo bržem sprovođenju ekonomskih reformi u Srbiji.

Vučić je obavestio Lidingtona da predstoji usvajanje seta reformskih zakona u Skupštini, koji će biti od presudnog značaja za jačanje srpske ekonomije.

Lidington je izrazio saučešće povodom žrtava nedavnih poplava u Srbiji i dodao da, pored pomoći koju je Velika Britanije do sada uputila, planira da pošalje nekoliko vozila za potrebe Crvenog krsta.

On je ponovio spremnost Britanije da pomogne i u ekonomskom oporavku Srbije, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer Vučić se zahvalio na podršci.

Vučić i Lidington su razgovarali i o bilateralnim odnosima, koji su ocenjeni kao dobri, predstojećim izborima na Kosovu i Metohiji, kao i o regionalnoj saradnji.

U tom smislu, britanski zvaničnik pozitivno je ocenio posetu srpskog premijera Bosni i Hercegovini, kao prvu koju je Aleksandar Vučić imao u svojstvu predsednika Vlade.

Lidington je prethodno razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i prvim potpredsednikom Vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

On je posetio i Crveni krst gde je najavio novu tehničku pomoć vlade Velike Britanije za ugrožene u poplavama, navela je britanska ambasada na Tviteru.

Tanjug

objavljeno: 02.06.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Nikada nećemo da napustimo Srbe sa Kosmeta"

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jun.2014

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Srbiji predstoji veliki izazov povodom predstojećih izbora na Kosovu i Metohiji i da će srpsko rukovodstvo zauzeti zajednički stav o tome da li da pozove Srbe da glasaju na izborima u Pokrajini. ..Uskoro stav oko kosovskih izbora: Tomislav Nikolić,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.