Nikolić: I neki iz vlasti bi priznali Kosovo

Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: I neki iz vlasti bi priznali Kosovo

05.12.2015. - Ima pojedinaca kojima je više u glavi interes velikih sila, među njima nije Vučić. Sigurno neću potpisati papir koji od KiM pravi državu. Da mi je neko došao sa pričom da rušimo Vučića, isterao bih ga napolje

 

Pretpostavljam da i među onima koji su na vlasti postoji poneko ko bi priznavanjem Kosova skinuo teret sa leđa i obrisao znoj sa čela i završio jednu priču. Ne sumnjam u predsednika Vlade, niti ljude na najistaknutijim funkcijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ali ima mnogo onih koji znaju da bi možda lakše vodili svoje resore ako ne bi imali obavezu da poštuju srpske nacionalne interese, i integritet i suverenitet zemlje, i da bi to donelo beneficije s različitih strana.

Tako nam je predsednik Tomislav Nikolić odgovorio na direktno pitanje da li u sadašnjoj vlasti, ima onih koji bi zarad EU priznali lažnu državu. I zašto je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu poručio da nas Rusija, više ne podržava ako budemo priznali lažnu državu.

* Ima li među tim pojedincima i ministara?

- Očigledno je da postoje ljudi na nekim funkcijama u Vladi koji u glavi imaju interes velikih sila, a velike zapadne sile su priznale nezavisnost KiM. Svako ko misli da politika nepriznavanja Kosova nije dobra, trebalo bi da izađe u javnost, i to kaže. Sigurno mu ništa ne bi falilo, a mi bismo znali s kim imamo posla.

* Treba li Srbija da pristane na otvaranje poglavlja 35 ako pregovaračka platforma EU bude implicirala nezavisnost Kosova, kako je to bilo u nacrtu?

- Vrlo je moguće da će se na poglavlje 35 gledati bezmalo kao na uslov za svako drugo, i da će se sva ostala pri otvaranju porediti sa principima koje bi trebalo ispuniti u poglavlju 35. A, ukoliko bi se poglavlje 35 okončavalo priznavanjem Kosova, njega ne bismo mogli da okončamo. O ovome moramo da pregovaramo otvorenih očiju.

Foto Z. Jovanović


* Kako smo došli do otvaranja poglavlja 35, a govorili smo da nam Brisel nudi "grozan tekst"? Šta se promenilo?

- To je bilo povezano sa nemačkim amandmanom za koji još uvek ne znam da li će se povući. Cirkuliše nekakav "non pejper" i na osnovu njega se može zaključiti da nema nekog velikog odustajanja od zahteva koji su bili u nacrtu.

* Kakva će onda biti naša pozicija?

- O tome ćemo svi razgovarati, a odlučujući je stav Vlade. Moramo da utvrdimo dokle možemo da ispunjavamo zahteve, štiteći nacionalne interese, a gde zaštita nacionalnog interesa prestaje i počinje ispunjavanje onoga što ne bismo smeli da ispunimo. Ovo su prelomni momenti, EU bi trebalo da nam pokaže da nas hoće. Ako nam istakne zahteve koje ne možemo da ispunimo, onda nas neće.

* Da li biste, kao osnivač SNS, preporučili Vučiću da malo "provetri" stranku na skupštini u januaru? 

- Neću da se mešam u stranačka pitanja. Aleksandar je predsednik stranke i on je i "provetrava" i zatvara vrata. Uspesi koje stranka postiže na lokalnim izborima pokazuju da on nema razloga da previše strahuje za rezultat sledećih izbora.

* Šta biste vi konkretno uradili ako nam ispostave takvu ucenu?

- Sigurno neću potpisati ništa što nije u skladu sa Ustavom, a protivustavno je da se odreknemo nadležnosti koje bi od teritorije KiM napravile državu.

* Ima li svrhe dalje pregovarati sa Prištinom kada gaze sporazum i odbijaju formiranje ZSO?

- Možda ćemo doći do toga da se sve vrati na početak ukoliko mentori sa Zapada ne nateraju Prištinu da sedne za sto. Naravno da uvek ima svrhe pregovarati, jer do rešenja ne može da se dođe drugačije. Ova vlada neće prestati da razgovara sa Albancima sve dok se ne postigne dogovor koji bi omogućio da konačno kažemo da imamo mir i bezbednost na KiM i regulisane odnose.

 

NEKA SRUŠE VIKENDICE MOJIH SINOVA

* Zašto ste potpisali Zakon o ozakonjenju objekata, a potom utvrdili da su neki njegovi delovi protivustavni?

 

- Bio sam na putu i sedam dana mi je malo da zakon pročitam i utvrdim da li je u skladu sa Ustavom. Mogao sam da se ogrešim o Skupštinu tako što ću da joj vratim zakon koji je možda u skladu sa Ustavom. Kada predsednik ima dilemu koju ne može do kraja da reši, njegova dužnost je da potpiše zakon, jer on nije poslednja odbrana Ustava već Ustavni sud.

* Hoće li vikendice vaših sinova biti srušene?

- Pošto se rasprava u Skupštini svela na njihove dve sojenice nisam mogao da odbijem da potpišem zakon. Moja dilema je vezana za druge ljude za koje ne znam da li mogu nešto još da steknu u životu ako im se ono što su stvorili sruši. A, kada bih znao da neću podstaći dalje rušenje, nagovorio bih sinove da svoje kuće sruše sami.

* Iz diplomatskih krugova se čuje da Srbija ne može postati član EU ako ne uvede sankcije Rusiji...

- Srbija ne može da uvede sankcije Rusiji. Sami smo predugo živeli pod sankcijama da bismo ih bilo kome uvodili.

* Ko hoće da sruši Vladu i Vučića? Na koga ste mislili pozivajući nadležne institucije da se obračunaju sa "onima kojima je preči sopstveni interes od državnog"?

- I ja sam u tu igru uvučen posredno, jer se konstruisalo da će doći do nekakavog štrajka policije, za koji ja nisam ni znao. A ja bih ga navodno podržao i poveo policiju da ruši Vladu. Počelo je čak i da se priča da sam sve bliži američkim stavovima?! Ja, koji klečim na kolenima da Rusija stavi veto na rezoluciju o Srebrenici? Država je bila u nekakvoj panici sedam dana, a ko to sme da ruši Vučića? Od prvog časa sam znao da je sve to budalaština, i nisam se uopšte zabrinuo.

* Verujete li da neke zapadne ambasade rade na obaranju vlade?

- Ne mislim da je bilo nekakve zavere, jer da bi neko srušio Vučića, mora da nađe nekog jačeg od njega, a u Srbiji takva ličnost ne postoji. Zašto se uvek apostrofira Zapad kada se nešto dešava u Srbiji? Mi smo sa njima uspostavili mnogo dobre odnose i nemamo razloga da od njih strahujemo kao nekada. Srbija više nije zemlja u kojoj bi Zapad menjao svakog predsednika koga izabere narod sve dok ne dođe onaj koji bi bio u potpunosti po njihovoj volji. U Srbiji ni ne može da bude izabran čovek koji bi bio potpuno po volji Zapada.

* O čemu ste sve razgovarali sa Zoranom Mihajlović? Premijer je pitao "da li ste pričali o svinjskim butkicama koje vam je donela ili o njegovom rušenju"?

- Nisam gledao tu emisiju, a o Vučićevom rušenju ni sa kim ne razgovoram pošto sam znao da rušenja nema. Da mi je bilo ko došao sa tom pričom, bio bi isteran odavde. Smatrao sam da je potrebno da prihvatim želju Zorane Mihajlović da se sretnemo.

 

* Da li je to vaše pomirenje?

- Ne. Povod je bio Zakon o ozakonjenju objekata. Izneo sam tada i one argumente koje sam kasnije naveo u pismu Skupštini.



* Jesu li po vama parlamentarni izbori sada izvesnija opcija, s obzirom na to da i premijer tvrdi da 90 odsto građana ne podržava njegove reforme?


- Mislim da je želeo da kaže da je reformama zakačeno 90 odsto građana i da teže žive. Ne strahujem za sudbinu Vlade u periodu za koji je on to nagovestio. Strahujem za period u kome je nagovestio oporavak, ako ga ne bude.



* Verujete li da bi izbora moglo da bude u aprilu?


- Ne, niti o tome odlučujem. Pravo je premijera da iz različitih razloga proverava poverenje koje mu je dato. Razlozi mogu biti i koalicija i opozicija, teškoće koje ima, s tim što se nezadovoljstvo pojedinim ministrima ne rešava izborima, već rekonstrukcijom vlade koja se predloži Skupštini. Ali, ako je u pitanju nešto drugo, onda ćemo se on i ja oko toga sigurno konsultovati.

Milan Babović - Dušica Radeka Đorđević,

Novosti

 

Izvor: novosti.rs    
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.