Nikolić: Dogodine ću biti na vlasti

Izvor: B92, 27.Dec.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Dogodine ću biti na vlasti

Beograd, Novi Sad -- Tomislav Nikolić veruje da će iduće godine prvi put biti na vlasti i tvrdi da bez dogovora DS i SNS o pitanju Kosova "ne računa da se Srbija nešto dogovorila".

"Tvrdim da treba otvoreno i jasno konsenzusom u Srbiji doći do rešenja koje bismo predložiti i Albancima i EU, o kojoj toliko govorimo. Ali bez dogovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DS i SNS ne računam da se Srbija nešto dogovorila", kaže Nikolić.

On odlaganje odluke o statusu kandidata smatra katastrofalnim po građane Srbije i optužuje vladu da sve svoje greške prebacuje na EU.

"Vlada krivicu za odlaganje odluke o statusu kandidata pripisuje Uniji koja sada ne samo da traži da se ispune uslovi koji nisu mogući nego jednostavno traži da se odustane od međunarodnog prava, od zaštite Srbije na Kosovu i Metohiji", naveo je Nikolić.

On smatra da je Kosovo izvučeno kao razlog za neuspeh evrointegracija, ali, dodao je, kada bi se građani Srbije pitali da li je vlada reformisala državu, uredila je i dovela na takav nivo da može da konkuriše za članstvo u EU, oni bi rekli da nije.

Nikolić očekuje da će izbori biti u redovnom zakonskom roku, ali svakako posle marta i nove odluke Saveta EU, koja bi, kako kaže, možda mogla da bude pozitivna pa da vlada misli da joj je to "vetar u leđa".

"Što duže vreme odmiče pobeda SNS će da bude ubedljivija, pošto vlada ne shvata da više ništa pozitivno ne može da uradi. To što trče po mostovima čija je gradnja započela pre 10 - 15 godina ne donosi poene. Činjenica da je Srbija jedna siromašna zemlja odlučuje hoće li biti promene vlasti ili ne", rekao je on.

Nikolić je naveo da će prilikom formiranja vlade pozvati stranke nacionalnih manjina da im se priključe. Nikolić je rekao da je "šteta" što vlasti nisu poslušale SNS početkom ove godine i raspisale vanredne izbore.

"Formiranjem druge vlade bili bismo bliži rešenju kosovskog problema, statusa kandidata za EU, rešavanju ekonomskih problema... Ovako, godina je izgubljena očekivanjima da vlada reši neke probleme koje je sama napravila", naveo je predsednik SNS.

Dodao je da njegova stranka nije želela da destabilizuje situaciju u Srbiji i da se ponašala "korektno". Nikolić je optužio Demokratsku stranku za to da ulaže velika sredstva iz državne kase u predizbornu kampanju.

SNS nudi mađarskoj zajednici mesto ministra policije

Lider naprednjaka je najavio da će SNS, ukoliko bude u mogućnosti, mesto ministra unutrašnjih poslova ponuditi mađarskoj nacionalnoj zajednici.

On je u izjavi za TV Vojvodinu rekao da je u parlamentu Saveta Evrope u Strazburu "kao ličnu neprijatnost doživeo da nacionalnu mađarsku zajednicu štite predstavnici manjina drugih država".

"Ja bih čista srca, jer nemam koga da krijem u svetu kriminala, to mesto poverio onome za koga politički predstavnici mađarske nacionalne zajednice kažu da bi bio sposoban da ga obavlja", rekao je Nikolić i dodao da će to biti jedan od predloga SNS nakon izbora.

"Vojvodina zaostaje zbog Vlade Srbije"

Nikolić kaže i da se njegova stranka zalaže za to da Vojvodina zadrži prava koja je stekla.

"Vojvodina će imati prava koja je stekla i niko na bilo koji način neće moći da joj to uskrati. Neka Vojvodina bude pokretač razvoja i lokomotiva ulaska Srbije u EU", rekao je Nikolić novinarima.

Ocenio je da pokrajina počinje da zaostaje u ekonomskom razvoju zbog loše politike aktuelne Vlade Srbije.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.