LSV: Predsedniče, institucije nisu mesto za crkvene obrede

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2014, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Predsedniče, institucije nisu mesto za crkvene obrede

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije trebalo da organizuje svešteni obred i proslavu Božića u državnoj instituciji, jer je Srbija prema Ustavu sekularna država i njen rad odvojen je od crkve.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić  

"Sveštenike koje je doveo po prvi put nakon Drugog svetskog rata u zgradu generalnog sekretarijata >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << predsednika Republike trebalo je da primi u svojoj kući, a ne u državnoj instituciji", navodi se u saopštenju LSV koje je potpisala potpredsednica LSV Maja Sedlarević.

 

Pročitajte sve o proslavi Božića što smo pisali OVDE

Kako se ocenjuje, Nikolić bi trebalo da zna da u Ustavu, u članu 11. piše da je Srbija svetovna, odnosno sekularna država i da su crkve i verske zajednice odvojene od države. Dodaje se da Božićnom proslavom u kabinetu predsednika nije prvi put prekršeno načelo sekularnosti Srbije.

 

"U Srbiji krsnu slavu imaju gradovi, institucije, pa i Ministarstvo unutrašnjih poslova. MUP Srbije slavi Duhove, u junu, a proslavi koja je održana na stadionu u Novom Sadu pristvovali su Tomislav Nikolić, ali i premijer Srbije Ivica Dačić", kaže se u saopštenju.

 

Sedlarevićeva je podsetila na susrete predsednika i premijera Srbije sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve, kao i na opelo koje je mitropolit Amfilohije održao za "upokojenje republičke Vlade i Skupštine" u maju 2013. godine.

 

"Krajnji je trenutak da se svi, a naročito nosioci najvažnijih državnih funkcija, na čelu sa Nikolićem, sete Ustava zemlje koju predstavljaju i da rad crkve i države budu odvojeni", dodaje se u saopštenju LSV.
Pogledaj vesti o: Maja Nikolić

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.