Kosovski ispit za predsednika Nikolića

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski ispit za predsednika Nikolića

05.06.2012. - Kaznene operacije iz Drugog svetskog rata kada su Nemci zbog diverzije uništavali čitavo selo

Narednog dana pošto je u Beogradu položio zakletvu novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, na severu Kosova, u opštini Zvečan, ponovo je došlo do sukoba između vojnika NATO-a i lokalnih Srba. Najmanje četvoro Srba je ranjeno, povređena su dva vojnika KFOR-a.

Očigledno da posle događaja 1. juna politika Srbije u pogledu Kosova više ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << može da bude ista. Ako se ranije KFOR koncentrisao uglavnom na demontažu barikada na severu pokrajine, sada je on smenio taktiku. Pod izgovorom osiguranja slobode kretanja, NATO vojnici ne samo da su skinuli barikade u selu Rudare, već su izrešetali mecima nekoliko kuća civila, a takođe su iz helikopštera pucali na demonstrante. Ne zna se šta je primoralo KFOR da naprave pogrom u kaferu, gde su se između smena odmarali dežurni na barikadama, a ostarelu majku vlasnika lokala bukvalno da vuku trista metara po ulici. Ima informacija da je KFOR koristio municiju zabranjenu po Ženevskoj konvenciji: jednod od ranjenih Srba metak je razneo butnu arteriju i venu, sada on može da ostane invalid.

Sve to podseća na kaznene operacije iz Drugog svetskog rata, kada su zbog diverzije mogli da unište čitavo selo. Samo u datom konkretnom slučaju nije reč o diverzantima i partizanima, već o ljidima koji, da podvučemo, mirnim putem izražavaju svoje neslaganje sa uspostavljenjem vlasti nepriznate države Kosovo na severu pokrajine. Pred našim mikrofonom je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

"Rekao sam da mi se čini da to „mirovna" više to i nije, prema onome kako su se ponašali u petak, kada su upadali u kuće našim građanima, kada su hapsili po dvorištima, kada su napadane i žene u svojim kućama, kada su psovali na čistom srpskom jeziku i pucali bojevom municijom i gumenim mecima. Rekao sam: Gospodo, vi iz nekakve mirovne misije prelazite u okupacionu misiju. Mogli ste da uklonite barikade, ali nikakve barikade u Rudaru nisu vredne bilo čijeg života.

Mi smo imali mir. I taj mir na severu Kosova i Metohije je teškom mukom stečen. Moram da kažem da smo zajedno radili sa KFOR-om da taj mir uspostavimo. Ali, očigledno je, da je po nečijem nalogu, KFOR toga dana preduzeo jedan rizičan potez sa prekomernom upotrebom sile, izlazeći iz svog mandata, koji im je poveren po Rezoluciji 1244."

Vojni analitičar Miroslav Lazanski na stranicama Politike ističe da kao čudnom ironijom prošle nedelje u centru mirovnih operacije Vojske Srbije započeo Orijentacioni kurs za protivpobunjeničke operacije, u toku kojeg se srpski stručnjaci upoznaju sa detaljima sličnh NATO operacija. Kako smatra analitičar, ko su u svetu pobunjenici, a ko nisu, određuju SAD. „Da nisu Srbi na severu Kosova sada stigli u status „pobunjenika", ali nam to još niko nije saopštio" – pita se ekspert.

Uopšte, sudeći po naslovima nekih medija koji objavljuju materijale iz reda „Srbi napali na vojnike KFOR-a", odgovor na pitanje Miroslava Lazanskog je potvrdan.

U petak su svi očekivali oštru i operativnu reakciju Tomislava Nikolića. Umesto toga Savet nacionalne bezbednosti ograničio se prilično bezubom izjavom da se u opasnosti nalazi bezbednost stanovnika pokrajine. Nije otišao dalje od opštih reči ni predsednik.

KFOR ima mogućnost da raznese sve barikade na severu Kosova za jedan dan. NATO ne čini to pre svega zato što progresu „Države Kosovo" smetaju ne barikade, već raspoloženje Srba, na koje treba vršiti stalni pritisak. Sledeća akcija KFOR-a može da bude još oštrija, znači novi predsednik nema pravo da položi kosovski ispit sa bilo kojom drugom ocenom osim odlične. Polumera je kosovskim Srbima bilo dosta za vreme prethodnog šefa države.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Nakon krvavog sukoba na KiM

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012

05.06.2012. -..Nakon krvavog sukoba vojnika iz sastava Kfora i Srba iz Zvečana i Mitrovice kod barikada u Rudaru i Dudinom kršu u petak, situacija je tokom celog proteklog vikenda na severu KiM bila veoma napeta...Tu napetost je dodatno povećala kolona vozila nemačkog kontingenta Kfora duga oko dva...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.