Nakon krvavog sukoba na KiM

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon krvavog sukoba na KiM

05.06.2012. -

Nakon krvavog sukoba vojnika iz sastava Kfora i Srba iz Zvečana i Mitrovice kod barikada u Rudaru i Dudinom kršu u petak, situacija je tokom celog proteklog vikenda na severu KiM bila veoma napeta.

Tu napetost je dodatno povećala kolona vozila nemačkog kontingenta Kfora duga oko dva kilometra koja je u nedelju defilovala severom Kosmeta izazivajući dodatnu uznemirenost srpskog stanovništva, koje se još uvek nalazi pod mučnim utiskom posle napada Kforovaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na barikade i stanovništvo kod Zvečana. Vojnici na mnogobrojnim oklopnim vozilima, koja su krenula iz baze "Noting hil" kod Leposavića, bili su sve vreme u borbenoj pripravnosti i nisu spuštali prst sa okidača oružja, preko nišana osmatrajući srpske kuće i vozače putničkih vozila koji su išli iza kolone.

Grčki vojnici koji su bili određeni da drže kontrolne punktove na putu koji iz Zvečana vodi ka južnom delu Mitrovice, već u nedelju su zamenjeni francuskim i italijanskim kontingentom.

Za sada se očuvala centralna barikada na glavnom mostu na Ibru u KM, ali srbi i za nju strahuju jer je poverenje u međunarodne snage palo na minimum posle sukoba u Zvečanu kad su nemački i američki vojnici tukli i pucali ne samo na okupljene meštane koji su pokušali da telima zaštite barikadu, već su nasumice pucali i po kućama i dvorištima.

Prema rečima Olivera Ivanovića, državnog sekretara u Ministarstvu za KiM postoji velika verovatnoća da bi u slučaju pokušaja uklanjanja ove barikade došlo do teških uličnih sukoba i krvoprolića, jer mnogi Srbi već sada osećaju da su saterani u ćošak, i da će se u toj situaciji očajnički braniti svim sredstvima.

Srbi sa severa Kosova su ogorčeni na državne organe Srbije, koji sem mlakim saopštenjem Saveta za nacionalnu bezbednost, ni na koji način nisu reagovali na nasilje i krvoproliće u Mitrovici.

Sa druge strane, loklani albanci su očigledno od strane Prištine bili upozoreni da se nešto sprema, jer u Bošnjačkoj mahali, koja je trgovinska zona sa mešovitim stanovništvom, od petka ujutru nije viđen ni jedan albanac, a sve njihove radnje su bile zatvorene. To jasno govori da je kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi svoje sunarodnike upozorio šta se sprema, dok je Beograd lokalne Srbe ponovo pretvorio u glinene golubove. Ovim rečima Srbi iz Mitrovice komentarišu najnovije događaje i izražavaju ogorčenje i prema nereagovanju novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji se u vreme napada na Srbe nije nijednom oglasio.

Nikolić je sa svoje strane, u subotu u svom rodnom selu Bajčetina kod Kragujevca, na proslavi svoje inauguracije koju su mu pripremili zemljaci, izjavio da će građani Srbije u ponedeljak ili utorak saznati šta je Beograd tokom pregovora tačno dogovorio sa Prištinom, i da treba da se konačno jasno kaže na šta tamošnji Srbi imaju prava, a na šta misle da imaju pravo, kako bi građani znali šta ih čeka i iza kojih odluka stoji njihova država, a koje odluke nisu dogovorene i predstavljaju manipulaciju njihovom voljom i željom.

Nikolić je rekao i da su svi u Savetu za nacionalnu bezbednost saglasni u tome šta treba činiti na Kosovu, i to bez obzira na špekulacije zašto su se desili poslednji incidenti, kao i da je on spreman da se sastane i razgovara sa predsednikom opštine Zvečan, koji mu je javno uputio poziv, ali se odmah ogradio rekavši da to zavisi i od niza institucija u Srbiji.

Igor Gojković,

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.