Izetbegović: Sa Nikolićem u oktobru

Izvor: B92, 29.Jul.2012, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Sa Nikolićem u oktobru

Sarajevo -- Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da očekuje dolazak predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Sarajevo na trilateralni sastanak u oktobru.

On je istovremeno izrazio spremnost da sarađuje sa vlastima u Srbiji.

Izetbegović je u emisiji sarajevske OBN televizije precizirao da će Nikolić biti pozvan na trilateralni sastanak Turske, BiH i Srbije, u oktobru u Sarajevu i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekuje da će predsednik Srbije doći.

On je podsetio da se u Bjeljini nedavno sreo sa aktuelnim premijerom Ivicom Dačićem sa kojim je, kako kaže, imao veoma fer i korektan razgovor.

Izetbegović je rekao da problemi BiH nisu u odnosima sa susedima već u odnosima unutar države, a pre svega zbog poruka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji kaže da na ovom prostoru postoje dve srpske države - Srbija i Republika Srpska.

On je kazao da Srpska nije država ni po Dejtonskom sporazumu ni po Ustavu BiH, i ističe da "ni Dodik niti bilo ko drugi, ko dođe posle njega, neće moći da otcepi" taj entitet jer su u njemu i Srebrenica, Kozarac i druga mesta koja su, prema njegovim tvrdnjama, simbol patnje bošnjačkog naroda.

Izetbegović tvrdi i da nije dobio pismo haškog optuženika Radovana Karadžića koje mu je, kako je čuo, upućeno na engleskom jeziku, ali dodaje da je "jedno takvo pismo prevedeno na bošnjački" pročitao na internetu.

On je rekao i da će Karadžiću odgovoriti kada pismo bude dobio. Prema onome što je, kako kaže, pročitao na internetu, Karadžić od njega traži da u Tribunalu posvedoči da je ratno Predsedništvo BiH kršilo sankcije i naoružavalo takozvanu armiju BiH u vreme sukoba na tom prostoru.

“Sve što mogu da odgovorim je da sam sretan ako je to tako bilo, a jeste bilo. Ulazilo je oružje u BiH… Dosta toga je tada ulazilo u BiH… Tim ljudima za to mogu samo čestitati”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o nedavnoj izjavi turskog premijera Tajipa Ardogana da mu je ratni predsednik Alija Izetbegović ostavio BiH u amanet, Izetbegović, mlađi, tvrdi da njegov otac to sigurno nije tako rekao.

“Nije Bosna Alijina avlija… Bilo je to 24 sata pred njegovu smrt… Nisam bio prisutan, ali su mi pričali da je moj otac od Erdogana tražio da ne zaboravi BiH i da mu ostavlja u amanet da brine o BiH jer tada još nije bilo sve završeno…”, kazao je Izetbegović.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.