Ambasadori obavešteni o platformi

Izvor: B92, 18.Dec.2012, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadori obavešteni o platformi

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obavestio je ambasadore zemalja EU o novoj platformi o Kosovu, kaže Vensan Dežer. Platforma još nije "finaliziran dokument".

Veliki deo tog sastanka bio je "o dijalogu Beograda i Prištine i problemima koji tu postoje, i o novoj platformi koja se deli određenom broju ljudi u Beogradu da bi i oni razmenili poglede o tome", rekao je Dežer za Radio-televiziju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije.

Šef Delegacije EU je kazao da je dobro što je danas bio sastanak s Nikolićem jer je samit EU prošle nedelje "postavio jasnu 'mapu puta' kako da se Srbija uvede u početak pregovora s EU".

"Imaćemo sastanak (EU) u martu da procenimo napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a onda je moguće i da utvrdimo datum za otvaranje pregovora (o prijemu Srbije u EU)", rekao je Dežer.

Dežer je kazao da su ambasadori EU danas u Beogradu pogledali platformu, ali nije želeo da je analizira.

"Jasno je da postoje neke stvari za koje smatramo da idu u pravom smeru, a i postoji nešto što je teže. Ono što smo podvukli predsedniku Srbije jeste da smo svi mi posvećeni nastavku dijaloga, gde je važno da se načine novi koraci, i da se mora obratiti pažnja na sva pitanja koja se nalaze na dnevnom redu", kazao je Dežer.

On je naveo da platforma o Kosovu još nije "finaliziran dokument" i dodao da će se o toj temi raspravljati i u narednim nedeljama.

Današnji sastanak u Beogradu je održan na inicijativu šefa Delegacije EU u Srbiji i ambasadorke Kipra Nafsike Krusti.

On je naveo i da je važno da evropske diplomate znaju šta predsednik Nikolić misli o izazovima s kojima se ovih dana suočava Srbija.

Sastanak je deo ustaljene prakse šefova misija zemalja članica EU da se redovno sastaju sa predsednikom Srbije, kao i sa ostalim liderima u cilju razmene mišljenja i stimulisanja političke i ekonomske saradnje ka unapređenju odnosa između EU i Srbije, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

Podsetimo, Nikolić je juče izvestio ambasadore Rusije, Kine i Velike Britanije o postignutom napretku u izradi državne platforme za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Premijer Ivica Dačić poručio je ranije danas da neće pregovarati sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton ako ne bude poštovan dogovor da se ne plaća carina za robu koja ostaje na severu Kosova.

O platformi za Kosovo danas se govorilo i u Skupštini Srbije. Poslanici su, naime, komentarisali mogućnost da platforma sadrži rešenje za sever po ugledu na RS.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić sa ambasadorima zemalja EU

Izvor: RTS, 18.Dec.2012

Evropski put Srbije, dijalog Beograda i Prištine i predstojeći izazovi sa kojima se zemlja suočava na tom putu, bile su teme razgovora predsednika Srbije Tomislava Nikolića i šefova misija zemalja članica EU...Šefovi misija zemalja članica Evropske unije sastali su se sa predsednikom Srbije Tomislavom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.