Zbog grešaka lekara kod ministra na razgovor

Izvor: Politika, 03.Nov.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog grešaka lekara kod ministra na razgovor

Porodice traže efikasniji sistem utvrđivanja propusta u lečenju

Članove porodica koje za smrt svojih najbližih okrivljuju lekare naredne nedelje, tačnije u sredu, 10. oktobra primiće ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević. Kako je za „Politiku” objasnila Dijana Radović, majka devetnaestogodišnje Jelice Radović, koja je umrla 9. septembra 2006. godine posle operacije čukljeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u privatnoj klinici Decedra, grupa obuhvata dvadesetak osoba, nezadovoljnih sporošću sistema u dokazivanju ko je kriv za smrt njihovih najbližih u bolnicama. Oni će u susretu s ministrom zdravlja pokušati da izdejstvuju sistemske promene koje bi dovele do lakšeg dokazivanja krivice lekara i lekarske greške, ako ona postoji.

Ideja da se obrate lično ministru zdravlja potekla je od Katarine Mitić iz Negotina, sestre pokojne tridesetrogodišnje Anđelke Tasić, koja je umrla posle rođenja trećeg deteta. Njena porodica tereti troje negotinskih ginekologa za nesavesno lečenje, jer nisu otkrili rak na grliću materice iako je nesrećna žena išla redovno na preglede.

Ova grupa građana će, između ostalog, zahtevati da se osnaži rad zaštitnika prava pacijenata, koji treba da budu nezavisni u radu, a ne da štite prava svojih poslodavaca. Zatim, da se vremenski ograniči rok za izradu stručnomedicinskih izveštaja, kao i da se donesu medicinski protokoli koji će obavezivati lekare. Predložiće da se oformi nezavisno telo, pri lekarskoj komori, koje će napraviti spisak sudskih veštaka, da se više ne bi događalo da aktivni lekari sude o radu svojih kolega sa kojima se svakodnevno sreću i lažno se s njima solidarišu.

– Mi ne tražimo nikakvu osvetu, već od ovog razgovora očekujemo da budu određene smernice i propisi po kojima se u slučaju sumnje na lekarsku grešku mora efikasnije postupati – kaže Dijana Radović.

Na primedbu da mehanizmi i propisi, koji regulišu utvrđivanje sumnji u slučaju postojanja nemara u lečenju već postoje, Radovićeva odgovara da su oni previše uopšteni.

– Tražimo da se procedure konkretizuju i postave rokovi. U svim evropskim i zemljama okruženju postoje jasne zakonske procedure u slučaju lekarskih grešaka, pa tražimo i da se u Srbiji uvede evidencija o lekarskim greškama – kaže Radovićeva.

Osnovna primedba je na sporost ali ne samo sudova, već svih aktera sistema koji treba da reaguju od trenutka kada se desi tragedija. Porodicama smeta što lekari, za koje postoji sumnja da su njihovom greškom i nemarom umrle njima drage osobe, i dalje nesmetano rade.

– Nama je trebalo tri i po meseca da dobijemo izveštaj komisije za vanredni stručni nadzor koji je trebalo da bude sproveden u klinici „Decedra”. Bila sam uporna, kopala sam i rukama i nogama, pa smo to uspeli da dobijemo za tri meseca, drugi čekaju duže. Prvo je problem pokretanje samog postupka: komisije Ministarstva zdravlja za vanredni stručni nadzor moraju brže da funkcionišu. Jer, kakva je vajda od izlaska na lice mesta te komisije tri meseca posle događaja, kada je bolnica prekrečena, dokumentacija pogubljena… To mora da se rešava u roku od 24 časa. Konkretan je i problem veštačenja, nalaz se čeka po godinu dana i šest meseci. Nekada opstrukcija ide dotle da se porodici i ne kaže u koju je ustanovu predmet poslat na veštačenje. Ne postoji zakonski određeni rok do kada to medicinsko veštačenje mora da bude završeno. Postoji mnogo primedbi na lažnu solidarnost. Treba napraviti razliku između stručnih lekara i onih koji su zbog nemara i neprofesionalnosti uzrokovali smrt naših najdražih – kaže naša sagovornica.

Dijana Radović je kao pozitivan korak ocenila što je ministar odmah reagovao i pozvao ovu grupu građana samo dan nakon što su predali zahtev.

O. Popović

objavljeno: 04.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.