Spiskom želja se ne leči

Izvor: Glas javnosti, 23.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spiskom želja se ne leči

BEOGRAD - Do kraja godine Srbija će dobiti nacionalni program borbe protiv raka, a tokom 2009. će biti intenzivirani sistematski „skrining programi“, najavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Na sednici Odbora za zdravlje Skupštine Srbije, posvećenoj aktuelnoj situaciji u zdravstvu i planovima za naredni period, ministar je istakao da se „skrining programi“ odnose na prevenciju tumora >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dojke, grlića materice i debelog creva. On je objasnio i da populacioni „skrining program“ predstavlja najteži izazov za zdravstveni sistem, kao i da se prvi rezultati mogu očekivati tek za četiri do pet godina, preneo je Tanjug.

Obnova klinika

Iznoseći plan aktivnosti ministarstva, Milosavljević je kazao da će u narednom periodu biti rekonstruisano više kliničkih centara, nastavljena akcija suzbijanja pušenja, a planira se i uvođenje dopunskog osiguranja. On je rekao da će se postojeći propisi dosledno primenjivati, kao i da je u pripremi više zakona, među kojima i o transfuziji i o transplantaciji.

Članovi Odbora uputili su brojna pitanja i kritike, tražeći da ministar govori o konkretnim rezultatima, a ne, kako su rekli, „spisku lepih želja“.

Jagoda Jorga (DS), koju je interesovalo koji su efekti ulaganja u zdravstvo i konkretni rezultati, kritikovala je ministra što „ne pominje šta u zdravstvu ne valja“.

ZDRAVLJE KOŠTA

Ministar je istakao da ni u razvijenim evropskim zemljama sve zdravstvene usluge nisu besplatne, navodeći da se u Grčkoj ili Slovenija po stanovniku godišnje za zdravstvo izdvaja po 12.000 evra.

- To su cifre u modernom svetu, a dotle se stiže razvojem ekonomije i privrednim rastom - rekao je Milosavljević.

Predsednik odbora Paja Momčilov (SRS) upozorio je da nisu zaustavljeni negativni trendovi kardiovaskularnih, hroničnih i malignih bolesti, tražeći i odgovore - gde se i za šta koriste sredstva u zdravstvu.

Odgovarajući na primedbe, Milosavljević je kazao poslanicima da „zaboravljaju odakle se startovalo“, kao i da se prava u zdravstvu moraju uskladiti sa budžetskim mogućnostima. On je rekao da se 2000. godine u Srbiji za zdravstvo izdvajalo samo 50 evra po glavi stanovnika, a da je sada ta cifra petostruko veća.

Nasledili dug

Milosavljević je naveo i da je 2006. godine za zdravstvo izdvojeno 7,6 odsto bruto društvenog proizvoda, podsećajući i da je nasleđeno 42 milijarde dinara dugova od neplaćenih doprinosa za zdravstvo.

Odgovorajući na prozivku poslanika, ministar je, međutim, poručio da, uprkos svemu, i u Srbiji ima pozitivnih rezultata, navodeći primer da je za sedam odsto manje pušača od kada se sprovodi akcija na suzbijanja pušenja.

On je naveo i da je od 2002. do 2006. godine prepolovljena smrtnost pacijenata u koronarnim jedinicama, ali da se teško menja svest stanovništva o lošim životnim navikama, pa građani u Srbiji i dalje više troše na cigarete i alkohol nego na sopstveno zdravlje.

Ministar je rekao i da je poslednjih godina zaposleno oko 1.000 lekara, a samo ove godine je smanjen broj nezaposlenih doktora za 13,8 odsto.

Ministar Tomica je pogresan covek na pogresnom mestu u pogresno pa mu je sada jos samo ostalo da se svadja sa poslanicima. Srpsko zdrasvtvo je cetvrto po korumpiranosti na svetu kaze Svetska banka a ministar prebacuje poslanicima sto nisu bili na setnji sa njim. Ludilo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.