Izvor: Blic, 22.Sep.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni program protiv raka do kraja godine

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević najavio je danas da će nacionalni program "Srbija protiv raka" biti završen do kraja ove godine.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu, odgovarajući na pitanja poslanika, ministar je kazao da je populacioni skrining program, odnosno pozivanje na preventivni pregled ljudi iz rizičnih grupa za oboljevanje od nekih oblika karcinoma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najveći izazov za svaki zdravstveni sistem.

Milosavljević je izneo okvirni plan rada Ministarstva zdravlja za naredne četiri godine sa fokusom na 2009. u kojoj je najavio intenziviranje skrining programa za rak grlića materice i početak programa za karcinom dojke, kao i program onkološke zaštite građana uopšte. Ministar je najavio i uvođenje sistema dopunskog osiguranja, nastavak ravnomernog ulaganja u oblasti zdravstva i pripremu zakona o transplantaciji, transfuziji i bezbednosti hrane. Prema njegovim rečima, u 2007. godini u Srbiji je iz budžeta za zdravstvo izdvojeno 7,6 odsto sredstava, a dug građana Fondu za zdravstveno osiguranje kroz doprinose iznosi 42 miliona.

"Srbija je sa 250 evra godišnje, zemlja sa najmanjim izdvajanjima za zdravstveno osiguranje po glavi stanovnika. U razvijenim zemljama se izdvaja po 12.000 evra", naveo je Milosavljević i ocenio da svaki građanin Srbije više potroši na alkohol i cigarete nago na zdravlje.

Prema njegovim rečima, promena ponašanja i navika građana je veliki izazov za Ministarstvo zdravlja. Milosavljević je naveo da je tokom prošle godine za 13,8 odsto smanjena nezaposlenost u zdravstvu i kazao da ne postoji saradnja sa Ministarstvom prosvete oko broja upisa studenata na fakultete iz te oblasti.

"Veliki broj studenata se upisuje na fakultete, a lično sam bio protiv otvaranja i privatnog Medicinskog fakulteta", kazao je on.

Okretanje trendova o HIV-u

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević rekao je danas da se teži okretanju trendova o HIV-u, kao i da su poslednjih godina povećane aktivnosti na prikupljanju rezultata o toj bolesti.

Milosavljević je u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", na otvaranju stručnog skupa posvećenog rezultatima istraživanja o HIV-u, kao najvažnije istakao stvaranje približno pođednakih uslova za obolele, maksimalnu prevenciju i dovoljnu količinu lekova.

"Istraživanje među populacijama pod povećanim rizikom od HIV-a i među osobama koje žive sa tom bolešću je sada prvi put urađeno u Srbiji i ono mora postati sastavni deo svakodnevne prakse", kazao je ministar. Na skupu su predstavljeni rezultati istaživanja rizičnih oblika ponašanja, znanja i informisanosti o HIV-u i prisutnosti te infekcije među populacijama pod povećanim rizikom od HIV-a, kao i istraživanja kvaliteta života među osobama koje žive sa tom bolešću.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija dobija program borbe protiv raka

Izvor: RTS, 22.Sep.2008

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je da će do kraja godine Srbija dobiti nacionalni program borbe protiv raka, kao i da će tokom 2009. biti intenzivirani sistematski "skrining programi" za prevenciju tumora dojke, grlića materice i debelog creva. ...

Nastavak na RTS...

Spiskom želja se ne leči

Izvor: Glas javnosti, 23.Sep.2008, 07:37

BEOGRAD - Do kraja godine Srbija će dobiti nacionalni program borbe protiv raka, a tokom 2009. će biti intenzivirani sistematski „skrining programi“, najavio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević...Na sednici Odbora za zdravlje Skupštine Srbije, posvećenoj aktuelnoj situaciji u zdravstvu...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.