Milosavljević: Zdravstvo stalo na noge

Izvor: RTS, 20.Dec.2010, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević: Zdravstvo stalo na noge

Zdravstveni sistem Srbije definitivno je stao na svoje noge, ocenjuje ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Prioritet za sledeću godinu nastavak borbe protiv korupcije, postavljanje pacijenta u centar zdravstvenog sistema i rekonstrukcija kliničkih centara.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je da je zdravstveni sistem Srbije definitivno "postavljen na noge" i da je izazov za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sledeću godinu održavanje dostignutog nivoa.

 

"Zdravstveni sistem Srbije definitivno je stao na svoje noge i to nije malo dostignuće, jer je 2002. godine bio na kolenima, a najveći izazov za sledeću godinu je da uspemo da održimo dostignuto", rekao je ministar novinarima u Beogradu.

Milosavljević je na skupu, na kom su sumirani rezultati rada Ministarstva zdravlja za ovu godinu i izneti planovi za sledeću, naveo da je uspeo ogroman posao u vezi sa pandemijom virusa gripa tipa A H1N1.

Prema rečima ministra zdravlja, ukupno oko 7,5 milijardi dinara potrošeno je za zaštitu ljudi od takozvanog novog virusa gripa i naveo je da će oko 3.000 evra koštati uništavanje preostalih doza vakcina protiv virusa H1N1.

"To što se desila blaga pandemija ne daje pravo nikom da se šegači sa gripom", rekao je Milosavljević. Dodao je da će od danas na sajtu Ministarstva zdravlja biti dostupni svi dokumenti u vezi sa tom pandemijom.

Ministar je naveo da su prioriteti za sledeću godinu i dalja borba protiv korupcije, težnja da pacijent bude u centru zdravstvenog sistema, prevencija oboljevanja, kao i rekonstrukcije kliničkih centara u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu.

Veći budžet Ministarstva

"Budžet Ministarstva veći je za 35 do 40 odsto nego prethodni, jer je više od devet milijardi dinara namenjeno za ulaganja u kliničke centre. Glavni projekat je u završnoj fazi i naredne godine počinju radovi", dodao je Milosavljević.

Prema rečima ministra, višestruko je povećan broj pregledanih žena na mamografu tokom ove godine, zabeležena je niska stopa oboljevanja od tuberkuloze, mnogo je bolja evidencija i kontrola virusa HIV-a, a usvojen je i plan razvoja sistema do 2015. godine po kom se radi.

Milosavljević je dodao i da će sledeće godine biti sprovedeno novo istraživanje o zdravlju građana Srbije i da je veliki izazov uvođenje plaćanja zaposlenih u zdravstvu prema učinku.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu primenjuje se od 11. novembra ove godine i na osnovu nadzora u periodu od 20 dana, utvrđeno je da se zabrana uglavnom poštuje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.