Saopštenje United Grupe: Velika pobeda četiri kompanije United Grupe – Telekom izgubio spor od 80 miliona evra

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 25.Maj.2022, 14:33

Saopštenje United Grupe: Velika pobeda četiri kompanije United Grupe – Telekom izgubio spor od 80 miliona evra

„Ovom sudskom odlukom Privrednog suda u Beogradu sprečen je pokušaj Telekoma Srbija da utiče na uređivačku politiku nezavisnih medija N1 i nova.rs i onemogućen je zahtev da prestanu izveštavanje o aktivnostima državne kompanije Telekom, kako bi građani otežano dolazili do informacija od javnog interesa.

Telekom Srbija je na sudu zahtevao nesvakidašnjih 80 miliona evra odštete, tvrdeći da nezavisni mediji N1 i nova.rs plasiraju lažne informacije i krše novinarski >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << kodeks u izveštavanju o kompaniji Telekom Srbija.

Međutim, Privredni sud u Beogradu je tužbeni zahtev odbio kao neosnovan, te odbacio zahtev Telekoma Srbija da se utvrdi da je medijsko izveštavanje o ovom preduzeću u državnom vlasništvu predstavljalo akt nelojalne konkurencije.

Telekom je kroz čitav sudski postupak svesno zanemarivao da je uloga medija u demokratskom društvu da građane izveštavaju o temama od javnog interesa, uključujući i o spornim radnjama preduzeća u državnom vlasništvu, koje najviši državni zvaničnici kontinuirano označavaju strateškim resursom istih tih građana. Telekom Srbija je kroz uopštene zahteve, kao i nepotkrepljeni visoki iznos navodne štete, pokušao da izdejstvuje prestanak izveštavanja o Telekomu i uklanjanje tekstova koji im nisu odgovarali, odnosno da utiče na uređivačku politiku nezavisnih medija.

Sud je u prvom stepenu adekvatno odgovorio na ove pokušaje Telekoma, te zaključio da nije bilo nikakvih radnji nelojalne konkurencije od strane kompanija koje posluju u okviru United Grupe. Ovakvi zaključci suda su utemeljeni na višegodišnjoj praksi i dodatni su pokazatelj da je tužba predstavljala vid zloupotrebe od strane Telekoma Srbija.

Konkretni povod za tužbu je predstavljalo nezadovoljstvo kompanije Telekom Srbija izveštavanjem medija N1 i nova.rs u periodu od juna do avgusta 2020. godine, koji su se ticali istraživanja isplativosti akvizicija Telekom Srbija nad desetinom kablovskih operatora u Srbiji tokom 2018. i 2019. godine, tekstova nekadašnje članice Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavete Vasilić o načinu poslovanja Telekoma, kao i izveštavanja o pitanjima opravdanosti određenih poslovnih poteza poput kupovine sportskih prava, generalne profitabilnosti Telekoma Srbija i transparentnost poslovanja.

Zbog neosnovane tužbe Telekom Srbija, će, u slučaju da drugostepeni sud potvrdi presudu, platiti samo na ime sudskih troškova najmanje tri miliona dinara i tako zbog neopravdanih napada na medije rasipati novac građana Srbije.

Mediji u okviru United Grupe će, u skladu sa svojom nezavisnom uređivačkom politikom, nastaviti i dalje profesionalno i objektivno, da informišu građane o svim temama od javnog značaja. Pritisak Telekoma Srbija ili nekog trećeg, besmislenim i neutemeljenim tužbama, ih u tome neće sprečiti,“ navodi se u saopštenju.

O kompaniji United Grupa:

United Grupa sa sedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja, ima približno 15 miliona korisnika, vise od 15.500 zaposlenih i godišnje prihode od oko dve i po milijarde evra. United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz celog sveta. Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicionih kompanija u svetu.

Za više Informacija posetite united.group
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.