Izvor: RTS, 18.Jul.2023, 06:04

Москва: Кримски мост биће обнoвљен до 1. новембра; Гутерес: Цену прекида споразума о житу платиће стотине милиона људи

Рат у Украјини – 510. дан. Москва покренула истрагу напада на Кримски мост, а Владимир Путин наглашава да руско Министарство одбране спрема одговор. Споразум о извозу жита преко Црног мора престао да важи. Русија одбила да одобри продужење, истичући да се не примењује >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << део споразума који се тиче ње. Уједињене нације, ЕУ, САД и Британија позивају Москву да преиначи одлуку.
Мост који повезује Русију са анектираним полуострвом Кримом, поново је био мета напада који је изведен поморским дроновима.

Извори из Кијева тврде да је изведен како би се отежало снабдевања руских трупа на југу и истоку Украјине. Штета је огромна, друмски саобраћај је потпуно обустављен, док у железничком нема већих проблема.
Мушкарац и жена су погинули, док је њихова ћерка повређена.
Руски Национални антитерористички комитет саопштио је да је покренут кривични поступак.
Владимир Путин истакао је да руско Министарство одбране припрема предлоге за одговор на напад. Путин је напад назвао окрутним и бесмисленим чином, истакавши да мост месецима није коришћен за снабдевање руских снага које се боре у Украјини.
Марат Хуснулин, заменик руског премијера, каже да ће Кримски мост бити у потпуности обновљен до 1. новембра.
Мост дуг 19 километара био је оштећен и у експлозији у октобру прошле године. Москва је за тај напад оптужила украјинске снаге безбедности. Кијев је индиректно признао одговорност тек неколико месеци касније.
Престала је да функционише и црноморска иницијатива за извоз жита.
Русија је одбила да продужи споразум потписан пре годину дана, повукла је гаранције за безбедност пловидбе и затвара поморски хуманитарни коридор у северозападном Црном мору.
Позива Запад да испуни своје обавезе из споразума и укине санкције за руско ђубриво и храну. "Чим буду испуњени наши захтеви, руска страна ће одмах наставити да спроводи оно што је договорено", каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да се све мора учинити како би се црноморски извозни коридор житарица и даље користио, чак и без Русије.
УН, ЕУ, САД и Британија позивају Москву да преиначи одлуку.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен одлуку Русије назива циничним потезом. Додаје да ће Брисел ће наставити да ради на обезбеђивању прехрамбене сигурности за сиромашне земље.
Портпарол британског министарства спољних послова оптужујe Москву да користи храну као оружје.
Турска, која је један од потписника споразума, нада се да ће дипломатска иницијатива уродити плодом. Председник Ердоган очекује и скори разговор с руским колегом Путином, пре њиховог званичног сусрета у августу.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес жали због одлуке Москве, наводећи да ће цену платити стотине милиона људи који се суочавају са глађу и високим трошковима живота.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.