Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 14:17

Шведска застава се завиjорила испред седишта НАТО-а

Испред седишта НАТО-а у Бриселу данас се завиjорила шведска застава, а уочи церемоније генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг је рекао да тренутно нема планова за борбене групе у Шведској, попут оних у балтичким земљама.
Шведска је захтев >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за чланство поднела у мају 2022. године, а иако су готово све чланице брзо ратификовале приступ скандинавске државе, Турска је то учинила тек у јануару ове године, а Мађарска је последња ратификовала шведски захтев 26. фебруара.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Алијанса не планира да повећава број чланица које користе нуклеарно оружје, ни позиционирање нових борбених група у Шведској.
"Не планирамо да повећавамо број земаља НАТО-а са нуклеарним оружјем", рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији за медије са шведским премијером Улфом Кристерсоном у Бриселу, преноси шведски јавни сервис СВТ.
Навео је да НАТО стално анализира свој став о конвенционалним снагама, додавши да тренутно "нема планова за борбене групе у Шведској, попут оних у балтичким земљама".
Истакао је да ће чланство Шведске и Финске у НАТО-у "позитивно утицати на читаву Алијансу, али посебно на нордијске и балтичке земље".
Додао је да Алијанса тренутно не види никакву војну претњу када је реч о Русији.
"Не видимо непосредну војну претњу ниједној земљи НАТО-а, делом због тога што је Русија превише заузета у Украјини, али и због присуства НАТО-а и разумевања да ће напад на једну чланицу Алијансе изазвати одговор целе Алијансе", навео је Столтенберг.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.