Izvor: RTS, 09.Okt.2023, 20:07

Косовско питање послe сукоба у Бањској – чекајући завршетак истраге

Кфору стиже појачање после сукоба у Бањској 24. септембра, када су убијена тројица Срба и један полицајац Албанац. На спекулације о санкцијама Србији, због тог догађаја, премијерка Ана Брнабић каже да је непосредна опасност од њих отклоњена. Из Приштине и даље стижу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оптужбе на рачун Београда. Европски званичници кажу да се чека завршетак истраге, како би се одлучило о наредним корацима.
Односи Београда и Приштине, после дешавања у Бањској, били су међу главним темама на недавно одржаном Самиту у Гранади. Закључак износи портпарол Уније – обе стране треба да се врате дијалогу и смире тензије на северу.
"Ако постоји воља, постоји и начин. Не треба се крити иза формалности признавања или непризнавања. Има довољно начина за то како можете да делите своје налазе, како можете да сарађујете, како можете да допринесете пуној истрази јер је ово нешто јако озбиљно што се десило 24. септембра и мора да буде у потпуности разјашњено јер ће имати последице. Биће последица. Тако да мора да буде у потпуности истражено", поручио је портпарол ЕУ Петер Стано.
Данима се нагађа о могућим санкцијама Србији. После Гранаде, премијерка оцењује да је непосредна опасност од њих отклоњена.
"Тренутно је отклоњена захваљујући активностима председника Србије Александра Вучића на неформалном Самиту лидера Европске уније у Гранади прошле седмице, али се борба по том питању наставља", истакла је Брнабићева.
Аљбин Курти од савезника очекује подршку и истрајава на оптужбама на рачун Србије.
"Србија је директно умешана у догађаје у Бањској, Београд за то мора бити међународно санкционисан. Терористичким нападом на Бањску био је угрожен територијални интегритет, државни суверенитет и национална безбедност Косова", рекао је Курти.
ЕУ понавља да очекује безусловну сарадњу.
"Став ЕУ, који је више пута поновљен, је да очекујемо пуну и безусловну сарадњу Србије, од било кога ко може да допринесе да се заврши ова истрага ускоро, тако да имамо јасну слику о томе шта се десило, ко је у томе учествовао, ко је то организовао. ЕУ ће, на основу тога, одлучити који ће бити наредни кораци према Србији, Косову, дијалогу и региону", каже Стано.
И из Европског парламента стиже порука да се о Бањској премало зна да би се говорило о санкцијама.
"Ако буду увођене санкције, биће речи о политичким и другим санкцијама према одговорнима за збивања на Косову, а не генерално према Србији. Санкције морају усагласити све земље Европске уније, питање је како ће гласати мађарски премијер Виктор Орбан", рекао је посланик Европског парламента Клемен Грошељ.
Да је детаљна и објективна истрага неопходна указао је у Бриселу директор Канцеларије за КиМ амбасадорима чланица Уније. Петар Петковић је нагласио и да Приштина дезинформацијама и неистинама покушава да означи Србију као кривца.
"Током два и по сата презентације и отворене дискусије, Петковић је пренео присутним дипломатама да Београд на челу са председником Александром Вучићем све чини да сачува мир и стабилност и да Србија ни на који начин није желела, нити је учествовала у недавним трагичним догађајима у Бањској“, саопштила је Канцеларија за КиМ.
У уторак ће о истом питању расправљати и Политичко-безбедносни комитет Уније. У међувремену, са Косова и Метохије стиже вест о привођењу још једног Србина на информативни разговор због, како кажу у тамошњој полицији, тешких кривичних дела.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.