Izvor: RTS, 07.Dec.2023, 09:11

Јелка у Кијеву први пут осветљена у склaду са новим календаром

Јелка на кијевском Тргу Свете Софије, испред истоимене саборне цркве, први пут је осветљена 6. децембра, када верници који Божић славе по Грегоријанском календару обележавају Дан светог Николе.
Ројтерс наводи да се велики број људи окупио на једном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од омиљених кијевских тргова како би присуствовао укључивању лампица на јелци.
Ово је први пут да се Свети Никола слави по новом, Грегоријанском календару, што је промена коју је одобрио верски врх у Украјини, како би се дистанцирао од верске праксе у Русији.

Домаћица Олесија Полиарош рекла је да су, иако је ситуација таква да није за славље, дошли како би осетили божићни дух упркос свему.
Пристуни на тргу су рекли да су сагласни са промењеним датумом: "Не би требало да имамо ништа заједничко са том земљом“, навели су на тргу.

Иначе, лампице је симболично укључио градоначелник Кијева Виталиј Кличко, рекавши да је јелка финансирана из приватних донација како би се омогућило да државни новцу
буде издвојен за војску.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.