Svetski zvaničnici izrazili žaljenje zbog smrti Kofija Anana: Bio je prijatelj i lider

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Avg.2018, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski zvaničnici izrazili žaljenje zbog smrti Kofija Anana: Bio je prijatelj i lider

Lideri zemalja širom sveta i zvaničnici Ujedinjenih nacija (UN) izrazili su žaljenje zbog smrti bivšeg generalnog sekretara svetske organizacije Kofija Anana.

Kofi Anan, diplomata iz Gane i dobitnik Nobelove nagrade za mir, umro je danas u 81. godini u Švajcarskoj posle kraće bolesti.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je Kofi Anan uveo tu organizaciju u novi milenijum uz dostojanstvo i odlučnost.

"Kao i mnogi drugi, ponosno sam >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nazivao Kofija Anana dobrim prijateljem i mentorom", izjavio je Guteres, dodavši da je Kofi Anan na "mnoge načine" bio sinonim za UN.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad el Husein kazao je da je Anan bio "prijatelj hiljadama (ljudi) i lider miliona".

"U svetu ispunjenom liderima koju su sve osim toga, naš gubitak, svetski gubitak, postaje još bolniji", rekao je El Husein.

Kremlj je saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin izrazio saučešće UN, Ananovoj porodici i Gani.

"Iskreno sam se divio njegovoj mudrosti i hrabrosti, kao i sposobnosti da donosi izbalansirane odluke čak i pod najtežim i najkritičnijim okolnostima", naveo je Putin.

Predsedik Francuske Emanuel Makron naveo je na društvenoj mreži Tviter (Twitter) da Ananov miran i odlučan stav neće biti zaboravljeni, niti njegova "snaga u bitkama".

Britanska premijerka Tereza Mej ukazala je na Tviteru na Ananov "ogroman doprinos stvaranju sveta koji je napustio boljim mestom nego onim u kojem je bio rođen".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo je na toj društvenoj mreži da "Ananova toplina nikada ne treba da bude pogrešno protumačena kao slabost".

Predsednik Gane Nana Akufo-Ado saopštio je da će zastave Gane biti spuštene na pola koplja u toj državi i diplomatskim predstavništvima širom sveta u znak žalosti zbog smrti "jednog od najvećih sunarodnika".

Vlada i narod Gane "duboko su ožalošćeni vešću o njegovoj smrti u Bernu, u Švajcarskoj", naveo je predsednik Gane na Tviteru.

Organizacija "Mudraci" (The Elders)m koja se bori za mir i ljudska prava a koju je osnovao Nelson Mandela, izrazila je žaljenje zbog smrti njihovog kolege Kofija Anana, navodeći da je on bio "glas velikog autoriteta i mudrosti".

Kofi Anan je na čelu UN bio od 1997. do 2006. godine, a za humanitarni rad je, zajedno sa UN, 2001. dobio Nobelovu nagradu za mir.

Gotovo celu karijeru je proveo radeći za različita tela UN, a pre nego što je postao generalni sekretar bio je šef za mirovne operacije UN i specijalni izaslanik za bivšu Jugoslaviju.

Tokom njegovog mandata generalnog sekretara su se desili neki od najvećih neuspeha i skandala u UN i to je bio jedan od najnemirnijih perioda od osnivanja te organizacije, a dok je, pre toga, bio na čelu mirovnih operacija desili su se genocid u Ruandi 1994. i Srebrenici 1995.

Klik na fotografiju za uvećanje ---

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Svjetski dužnosnici izrazili žaljenje zbog smrti Annana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Avg.2018

Lideri zemalja diljem svijeta i dužnosnici Ujedinjenih naroda (UN) izrazili su žaljenje zbog smrti bivšeg glavnog tajnika svjetske organizacije Kofija Annana. Kofi Annan, diplomata iz Gane i dobitnik Nobelove nagrade za mir, umro je danas u 80. godini u Švicarskoj nakon kraće bolesti. Glavni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.