Izvor: RTS, 20.Jan.2022, 16:22

Žurke, laži i video-trake – sezona lova na Borisa Džonsona ili osveta “prezrenog supružnika“

Britanski premijer Boris Džonson je pod sve većim pritiskom da podnese ostavku. Razlog su saznanja da je u zaključanoj Britaniji, dok građani nisu mogli ni da se oproste od svojih najmilijih koji su preminuli od kovida, u vladi organizovano barem deset zabava, a da je Džonson prisustvovao bar jednoj. Da bi se glasalo o poverenju premijeru potrebno je da mu ga pismeno uskrate 54 poslanika iz njegove stranke.
Žurke, laži i video-trake prete da stave >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tačku na premijersku karijeru Borisa Džonsona.

"Počelo je izveštajima o pijančenju na zabavama u Ulici Dauning u vreme zaključavanja zemlje. Premijer se pravio da su ga uveravali da nikakvih proslava nije bilo. Onda se pojavio video-snimak, koji je uništio prvu liniju premijerove odbrane. Potom se pravio da je ozlojeđen i besan zbog zabava. Sada ispada da je i on sve vreme bio na tim slavljima. Zar premijer ne uviđa da javnost u Britaniji vidi da laže na sav glas?", rekao je lider opozicionih laburista ser Kir Starmer.
Britanski premijer Boris Džonson je, u obraćanju, rekao da je na uvaženom poslaniku da odluči kako će se ponašati u ovom domu, a da mu on kaže da greši.
Ministri se ređaju pred kamerama braneći premijera. Džonsonov potencijalni naslednik poziva na strpljenje.
"Premijer je prošle nedelje u parlamentu izložio svoje viđenje događaja. Kao što znate, Su Grej vodi istragu. Ja u potpunosti podržavam premijerov zahtev da budemo strpljivi dok istraga ne bude okončana", navodi britanski ministar finansija Riši Sunak.
Najteža optužba je da se u bašti premijerove rezidencije veselilo dok je zemlja bila u žalosti u danima pred sahranu vojvode od Edinburga u aprilu. Novinari zato otvoreno pitaju Džonsona da li je to za njega bio trenutak srama.
"Duboko i gorko žalim zbog toga. Mogu samo da se ponovo izvinim Njenom veličanstvu i celoj zemlji na lošim procenama za koje preuzimam punu odgovornost", odgovara Džonson.
Za sada samo osam engleskih i tridesetak škotskih konzervativnih poslanika pozivaju premijera da podnese ostavku. Dvoje ministara su ih mlako podržali, a zatim povukli rečeno. Iako se neprekidno izvinjava, iza zatvorenih vrata premijer je toliko ubeđen u podršku torijevaca da se očekuje da sam zahteva glasanje o poverenju.
"Cene energenata skaču, liste čekanja u našim bolnicama su sve duže, ruske trupe su na granici sa Ukrajinom. To su sve velike teme, a premijer je preslab da bi bio vođa. Izgubio je autoritet. Britanija je paralizovana slabošću premijera, a to nije u nacionalnom interesu iz ma koje stranke dolazili", ističe Starmer.
Deo odgovora je da iza tih otkrića, koja u javnost cure kap po kap stoji nekada najbliži Džonsonov savetnik i arhitekta Bregzita u narodu ozloglašeni Dominik Kamings. On je podneo ostavku novembra 2020. godine i sam optuživan da je prekršio pravila zaključavanja.
Njegov blog je nedeljama izvor novih skandala za britanskog premijera. Analitičari porede Kamingsovu osvetu sa ponašanjem "prezrenog supružnika". Otvorena sezona lova na britanskog premijera, a samim tim i prestanak političkog primirja zbog viših ciljeva, siguran su znak da se pandemija u Britaniji bliži kraju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.