Žunkeras: Novi referendum o nezavisnosti Katalonije neizbežan

Izvor: RTS, 15.Okt.2019, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žunkeras: Novi referendum o nezavisnosti Katalonije neizbežan

Vođa katalonskih separatista Oriol Žunkeras, kojeg je španski Vrhovni sud osudio na 13 godina zatvora, istakao da je novi referendum o nezavisnosti Katalonije neizbežan, kao i da će se na presude žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
Oriol Žunkeras je u mejlovima, komentarišući presude kojim su on i još osam katalonskih separatističkih lidera osuđeni na zatvorske kazne od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << devet do 13 godina, istakao da je to samo ojačalo njihov pokret i podstaklo njihovu odlučnost.

"Ono u šta sam siguran je da će ovaj sukob biti rešen glasačkim kutijama. Ubeđeni smo da je referendum pre ili kasnije neizbežan, jer u suprotnom kako bismo dali glas građanima?", napisao je iz zatvora Žunkeras i dodao da ne žali što je organizovao referendum 2017. godine.
Žunkeras je u svom prvom intervjuu nakon presude rekao Rojtersu da su oni planirali da ulože žalbu na presude Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
Na pitanje kakvu poruku šalje pokretu za nezavisnost nakon izricanja presude, Žunkeras je poručio da da će nastaviti borbu i da neće odustati, kao što to nisu činili ni do sada.
"Zatvor i progonstvo su nas ojačali i učinili nas uverenijima, ako je to moguće, u naša duboko demokratska uverenja" , zaključio je Žunkeras.
Presude katalonskim separatističkim liderima izazvale su reakcije, a u Barseloni su demonstranti blokirali aerodrom zbog čega je otkazano 100 letova. 
U sukobima policije i demonstranata u Kataloniji povređeno je 37 osoba.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nemiri na ulicama Barselone trajali ceo dan, vođa katalonskih separatista poručuje: Referendum o nezavisnosti je NEIZBEŽAN

Izvor: Blic, 15.Okt.2019

Vođa katalonskih separatista Oriol Žunkeras, koji je dobio najdužu zatvorsku kaznu odlukom Vrhovnog suda Španije zbog svoje uloge u neuspešnom proglašenju nezavisnosti tog regiona, rekao je Rojtersu da je novi referendum o nezavisnosti neizbežan.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.