Zulum u Glamoču

Izvor: Politika, 11.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zulum u Glamoču

Iako je Dom za ljudska prava presudio u korist Srba, vlasnika imanja na kojima je izgrađen vojni poligon, Federacija BiH neće da im isplati odštetu

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka, 10. aprila – Zbog odbijanja Federacije BiH da se povinuje odluci Doma za ljudska prava Bosne i Hercegovine i isplati im odštetu za uništene kuće i imanja, Srbima iz Donjeg glamočkog polja nije preostalo ništa drugo nego da pravdu potraže na sudu. Posredstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << advokata Emira Karače oni su protiv Federacije BiH podneli 187 tužbi, kojima oko 500 vlasnika i suvlasnika traži da, konačno, budu obeštećeni za vrednost imovine i izgubljenu dobit.

"Stanovnici iz 23 sela iz Donjeg glamočkog polja, čija imanja obuhvataju 72 kvadratna kilometra, ostali su bez igde ičega, jer su nekadašnja Vojska Federacije BiH i NATO na njihovim imanjima napravili dva poligona za obuku – "Odlučnu Barbaru" i "Pelikan". Poligoni su izgrađeni pre devet godina i time je ovim ljudima onemogućen i povratak u mesta u kojima su živeli do pred kraj rata", kaže za naš list Karača.

Boreći se za svoja prava, Glamočani su se najpre obratili Domu za ljudska prava, koji je utvrdio da im je zemljište oduzeto pre nego što je Vlada Federacije BiH sprovela postupak eksproprijacije. Umesto toga, objašnjava Karača, federalna vlast je svoj postupak pokrila odlukom o opštem interesu. S obzirom na to što je Vlada Federacije BiH delimično odustala od eksproprijacije srpskih imanja, Dom za ljudska prava je doneo jedinu moguću odluku: da se podnosiocima apelacije isplati i materijalna i nematerijalna šteta. "Federacija je mojim klijentima isplatila samo po pet hiljada maraka na osnovu toga što im je, kršeći Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, povredila pravo na dom. Materijalnu štetu im nije isplatila, pa sam Osnovnom sudu u Livnu podneo 187 tužbi protiv federalne izvršne vlasti. Od nje tražimo da oštećenima isplati nadoknadu za uništene kuće, ekonomske zgrade i puteve, razorene bunare, plaćanje podstanarskih kirija, da im namiri izgubljenu dobit... O kakvom zulumu ′Odlučne Barbare′ je reč dovoljno govori ovaj podatak: sa oranica i livada mojih klijenata skidan je humusni sloj zemljišta i kamionima odvožen. Na njihovim imanjima iskopani su rovovi i tranšeje, postavljene šine sa pokretnim metama... Zbog toga, pored ostalog, tražimo da se sve na ovom području vrati u prvobitno stanje", opisuje Emir Karača.

On ukazuje i na sledeći detalj: "Kancelarija visokog predstavnika pokušala je da utiče na Dom za ljudska prava da promeni svoju odluku i da ove ljude praktično pretvori u puku sirotinju, kojoj se ne dozvoljava ni povratak za koji se, bar na rečima, svi zalažu". Za deo zemljišta čije je oduzimanje "pokriveno odlukom o opštem interesu", dodao je Karača, još se pregovara o načinu i visini obeštećenja koje pripada vlasnicima.

Predsednik Udruženja izbeglih i raseljenih iz Donjeg glamočkog polja Radovan Hajder ističe za "Politiku" da on i njegovi zemljaci neće odustati od svojih prava. "Naše udruženje je i nastalo s ciljem da zaštitimo i ostvarimo svoja prava. Pojedinačno, tražimo od 100 hiljada maraka (51.000 evra) pa naviše. Ima ljudi koje je ′Odlučna Barbara′ ojadila za tri kuće, štale, voćnjake... Oko dve hiljade nekadašnjih stanovnika ovog dela glamočke opštine već godinama se potuca po Republici Srpskoj i Srbiji, jer svojim kućama ne mogu da se vrate a da počnu iz početka nemaju s čim", ogorčen je Hajder.

Izbegli i raseljeni Glamočani ozbiljno razmišljaju da, zbog nesprovođenja odluke Doma za ljudska prava, podnesu krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika Vlade Federacije BiH Ahmeta Hadžipašića.

Boro Marić

[objavljeno: 11.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.