Izvor: RuskaRec.ru, 08.Avg.2017, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zov divljih pljeskavica: Recepti ruskih lovaca

Pljeskavica je stigla u Rusiju iz Evrope za vreme Petra Prvog, ali je tradicionalni evropski recept usput pretrpeo velike izmene. Tačnije, iz Evrope je u Rusiju krenula pohovana šnicla, a stigla je pljeskavica. Već sredinom 19. veka u Rusiji je pljeskavica postala popularno jelo koje se spremalo praktično od svih vrsta mesa i ribe, pa čak i od kavijara.
Pet najatraktivnijih lovačkih pljeskavica: 1. Pljeskavice od medveđeg mesa Meso medveda je suvo i žilavo, i zato su pljeskavice >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << jedno od retkih jela koje se može spremiti od medveđeg mesa. One su pravljene uglavnom u hladnijim regionima, na primer u Sibiru, gde nema mnogo govedine i svinjetine. Pored toga, lekari tvrde da medveđe meso sadrži faktički sve vitamine koje poznaje savremena medicina, tako da je veoma korisno, pogotovo u hladnim sibirskim područjima gde se ne unosi dovoljno vitamina preko voća i povrća.
Osam „divljih” recepata iz raznih krajeva Rusije


Sastojci: 600 g mesa, 100 g slanine, 300 g crnog luka, 5 kriški belog hleba, 2 dl pavlake za kuvanje, so i biber po ukusu, brašno za paniranje
1. Meso i slaninu iseckati na kockice. Sa belog hleba skinuti koricu i sredinu potopiti u pavlaku za kuvanje, pa pomešati sa mesom. Dodati sitno seckani crni luk. Posoliti i pobiberiti, pa sve zajedno samleti na mašini za meso.
2. Oblikovati pljeskavice, uvaljati ih u brašno i pržiti u tiganju dok ne porumene i dobiju hrskavu koricu.
3. Pržene pljeskavice staviti na 30-40 minuta u rernu zagrejanu do 180 stepeni Celzijusa.
2. Pljeskavice od mesa divlje svinje U starom Rimu i staroj Francuskoj jela od divlje svinje su iznošena isključivo na carsku, odnosno kraljevsku trpezu, jer se u lov na divljeg vepra moglo ići samo sa psima, a držanje pasa je bilo skupo. U Rusiji je lov na divljeg vepra bio veoma popularan u carskoj porodici. Od njegovog mesa se spremalo mnoštvo raznoraznih jela, pa i pljeskavice.
U gostima kod braće Rusa: Osam nepisanih pravila za trpezom

Sastojci: 1 kg mesa, 2 glavice luka šalot, 1 kriška belog hleba, 100 ml mleka, 1 kokošije jaje, 100 ml supe od mesa, 1 čaša prezli, so i biber po ukusu
1. Meso oprati i iseći na kockice. Sitno iseckati luk, a beli hleb potopiti u mleku, izgnjaviti i pomešati. Sve zajedno samleti na mašini za meso, pa dodati so i biber.
2. U mlevenu smesu dodati jaje i supu od mesa, pa sve promešati. Oblikovati pljeskavice i uvaljati u prezle.
3. Pržiti u tiganju po 4-5 minuta sa obe strane na umerenoj temperaturi.
3. Pljeskavice od mesa losa Meso losa po ukusu liči na ovčetinu. Da bi pljeskavice bile ukusne pre pripreme meso treba držati u vodi nekoliko sati. Pljeskavice od losa pripremaju se na isti način kao i pljeskavice od medveđeg mesa.
4. Pljeskavice od štuke Štuka spada među najrasprostranjenije ribe u Rusiji. Smatra se da je ona, kao i svaka divljač, dijetetski proizvod sa mnoštvom korisnih svojstava. Uzgred, meso štuke ima hipoalergeno dejstvo, a pljeskavice od štuke su veoma sočne i ukusne.
Predsednik Hakasije o ribolovu sa Putinom: Pravili smo pljeskavice od štuke


Sastojci: 1 kg filea od štuke, 5 kriški belog hleba, 1 kokošije jaje, 1 čaša mleka, so i biber po ukusu, brašno ili prezle
1. Očistiti file od kostiju, samleti na mašini za meso, dodati beli hleb natopljen u mleku, jaje i začine, pa sve dobro promešati. Oblikovati pljeskavice i uvaljati u brašno ili prezle.
2. Pržiti u tiganju po 5-6 minuta sa svake strane.
Pljeskavice se mogu pripremiti i od štukine ikre. Odlične su kad se dinstaju u belom vinu.
5. Pljeskavice od mesa divlje patke U Rusiji je divljih ptica uvek bilo u izobilju. Rusi su ih pripremali jednostavno – pekli su ih u peći ili pržili, ali su i pljeskavice od pačijeg mesa bile popularne.
Sastojci: 1 kg mesa divlje patke, 1/2 kg crnog luka, 4 kriške belog hleba, 2 veća krompira, 1 kokošije jaje, so i biber po ukusu, 1 čaša mleka
Praslovenski ukus patke sa jabukama

1. U meso dodati hleb natopljen u mleku, sitno iseckan luk, začine i rendani krompir. Sve zajedno samleti na mašini za meso, dodati jaje i ostaviti da prenoći u frižideru.
2. Pljeskavice uvaljati u prezle i pržiti u dubokom ulju po 5-6 minuta sa svake strane.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.