Izvor: B92, 01.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zna se ko je "Duboko grlo"?

Vašington -- Novinari "Vašington posta", Bob Vudvord i Karl Bernstin, potvrdili su da je Mark Felt bio "duboko grlo".

Jedna od najbolje čuvanih tajni u Vašingtonu otkrivena je posle tri decenije . Prema sopstvenom priznanju, nekada drugi čovek FBI-ja Mark Felt bio je "duboko grlo", izvor koji je tajne afere "Votergejt" otkrio novinarima "Vašington posta".

Posle priče objavljene u časopisu "Veniti Fer", Vudvord i Bernstin potvrdili su da je Felt zaista bio njihov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najvažniji izvor u istrazi skandala koji je doveo do ostavke predsednika Ričarda Niksona.

U gradu u kome se tajne teško čuvaju, novinari Karl Bernstin i Bob Vudvord uspeli su da čitave tri decenije sačuvaju istinu o identitetu svog glavnog izvora, obećavši da će njegovo ime otkriti tek posle njegove smrti, ali su prekinuli ćutanje posle teksta u Veniti Feru. Članak je napisao Džon O' Konor, advokat i porodični prijatelj kome je Felt priznao da je "čovek koga zovu duboko grlo". Vudvord, Bernstin i njihov urednik iz tog vremena, Bendžamin Bredli, potvrdili su na veb-sajtu "Vašington posta" da je Felt zaista "duboko grlo" i da je neizmerno pomogao njihovo razotkrivanje skandala "Votergejt", ali su naglasili da su im u istraživanju pomogli brojni drugi izvori i zvaničnici.

"Duboko grlo" je nadimak koji je urednik "Posta" pozajmio iz popularnog porno filma, aludirajući na poverljive podatke koje je izvor pružao Bobu Vudvordu. Njegov identitet godinama je bio predmet spekulacija, a bilo je izvesno da je reč o visokom zvaničniku sa pristupom poverljivim informacijama. On je preneo ključne podatke o pokušajima Niksonove administracije da zataška svoju umešanost u provalu u prostorije Demokrateks partije u kompleksu Votergejt u Vašingtonu 1972. Bio je to period tenzija između FBI-a i Niksonove administracije, koja je posle smrti direktora FBI-ja, Džeja Edgara Huvera, imenovala na njegovo mesto svog čoveka umesto nekog od veterana biroa. Sam Felt nadao se tom položaju, a kasnije je bio nezadovoljan načinom na koji se administracija mešala u FBI-jevu istragu provale u prostorije demokrata. Dve godine kasnije, predsednik Nikson postaje prvi američki predsednik koji je podneo ostavku, nakon što je Predstavnički dom započeo proces opoziva, optužujući ga za opstrukciju pravde i zloupotrebu položaja.

Feltova porodica izdala je saopštenje u kome se kaže da veruju da je Mark Felt američki heroj koji je učinio više nego što mu je bila dužnost i mnogo toga rizikovao da bi spasao zemlju od velike nepravde, javlja dopisnik B92 iz Vašingtona Helena Đorđević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.