Izvor: Blic, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zluradost bez pokrića

Dobronamerne ljude svuda u svetu morala bi da zabrine nedovoljno uočena činjenica da se pogoršanju američko-ruskih odnosa najviše raduju retrogradne snage i na istoku i na zapadu. Običan čovek, naprotiv, od takvog razvoja može da ima samo štete.

Povampirenje aveti hladnoga rata neminovno bi dovelo do jačanja uloge i značaja vojnoindustrijskih kompleksa, što znači i do nove trke u naoružavanju. Samim tim, po logici srazmernosti, izdvajalo bi se manje para za socijalne i kulturne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potrebe. Ako se tako može reći, za bolju stranu čovečanstva.

Pogoršanje rusko-američkih odnosa bi za lošu posledicu imalo i vraćanje u opticaj naizgled zauvek pokopanih ideoloških kanona i jačanje nacionalističkih i fundamentalističkih snaga u obe države. Manje zemlje, isto tako, ne bi mogle da izbegnu zlokobne posledice takvog razvoja jer bi, htele ili ne, morale da se svrstaju uz jedan od suprotstavljenih blokova. Bio bi to kraj iluzija da su među velikim silama mogući partnerski odnosi i da se u svetu može živeti bez sukoba. Da i ne govorimo o tome koliko bi štete pretrpela borba protiv terorizma koju saradnja i razumevanje SAD i Rusije čine mnogo delotvornijom. Greše, prema tome, oni koji sa zluradošcu gledaju na pogoršanje odnosa dve velike sile jer od naopakog kretanja istorije niko neće imati koristi. Najmanje siromašne i nejake zemlje i takozvani mali i obični ljudi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.