Život specijalnih ekonomskih zona se produžava

Izvor: Vostok.rs, 15.Mar.2011, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život specijalnih ekonomskih zona se produžava

15.03.2011. -

Premijer-ministar je odmah predložio nekoliko inicijativa usmerenih na razvoj specijalnih ekonomskih zona (SEZ) u Rusiji. Između ostalog, dopunski će biti stvoreni povoljni uslovi za investiranje. Predsednik vlade je predložio biznisu dugoročnu strategiju i doneo je privremene zaključke o delatnosti SEZ. Jer, upravo od njih u mnogome zavisi razvoj zemlje.

U Tomsku, gde je održano savetovanje u vezi s inovacionim razvojem regiona specijalna ekonomska zone >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tehničko-inovacionog tipa stvorena je 2005. godine. Danas je u njoj registrovano preko 50 kompanija. One rade u najrazličitijim oblastima – od projektovanja opreme za elektroenergetiku do proizvodnje najnovijih medicinskih preparata.

U Rusiji ima ukupno četiri tehničko-inovacione specijalne zone. Osim Tomska, one rade u podmoskovskim naučnim gradovima Zelenograd i Dubna, kao i u Sankt-Peterburgu. Vladimir Putin je naveo zaključke o postojanju SEZ preko pet godina.

Država je ukupno u infrastrukturu tehničko-inovacionih zona: u puteve, proizvodne prostorije i laboratorije već uložila oko 28,3 milijardi rubalja. Ove godine se za razvoj svih specijalnih ekonomskih zona, tehničkih parkova i naučnih gradova izdvaja preko 17,5 milijardi. Pored državnih investicija u infrastrukturu ponudili smo kompanijama čitav niz poreskih i carinskih olakšica. Predlažem da se razmotri pitanje produžavanja režima specijalnih ekonomskih zona. Danas je on ograničen na 20 godina. Ujedno, sasvim nam je jasno da se projekti ovde realizuju s velikim horizontom. Biznisu treba pružiti mogućnost da planira svoje strategije i troškove s daljom perspektivom.

Vlada računa da će biznismene zainteresovati i administrativnim i ekonomskim olakšicama. Državna podrška SEZ, a osebno tehničko-inovacionih zona jeste davanje poreskih i carinski olakšica, kao i smanjenje stopa za iznajmljivanje zemljišta. Pritom, na dobijenim parcelama investitori mogu odmah da pristupe radu, pošto je sva potrebna infrastruktura stvorena o trošku budžeta. A da bi se pojeftinilo stvaranje SEZ premijer je predložio da se ne stvara specijalna carinska infrastruktura.

Vladimir Putin nije govorio samo o velikom biznisu. Male kompanije često ne mogu da dobiju status rezidenta SEZ, zato što ne odgovaraju postavljenim zahtevima. Istovremeno, postoji potražnja za njihovim učešćem i ona bi bila od koristi za sama preduzeća. Zato treba pojednostaviti proceduru ulaska u SEZ, smatra premijer-ministar. „U celini, treba razmisliti kako da se biznis zainteresuje da investira u infrastrukturu specijalnih ekonomskih zona i tehničkih parkova, jer takvi projekti mogu biti i zanimljivi i komercijalno povoljni," istakao je predsednik vlade.

Vladimir Putin je izjavio da rad SEZ još nije idealan. „Kod nas su stvoreni svi osnovni elementi inovacione infrastrukture, ali zasad ne rade dovoljno sistematski," rekao je on. Istovremeno, pozivajući se na međunarodno iskustvo premijer je istakao da je specijalnim ekonomskim zonama potreban prilično dug period da bi proradile punim kapacitetima.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.