Izvor: Blic, 02.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimbabve: Mugabe podnosi ostavku zbog poraza na izborima?

Jedan ministar u vladi Zimbabvea demantovao je danas izveštaje da je između opozicionih političara i predsednika Roberta Mugabea (84) postignut tajni dogovor da on napusti položaj zbog poraza na izborima održanim u subotu.



Ministar Brajt Matonga izjavio je za BBC da nije bilo nikakvih pregovora dveju strana i da su sve priče o tajnom dogovoru samo "zlobne spekulacije".

Izvori iz opozicionog Pokreta za demokratske promene rekli su britanskom radiju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su tajni razgovori, na kojima su učestvovali predstvnici Roberta Mugabea, vladajuće partije Zimbabvea i snaga bezbednosti, održani uz prisustvo posrednika iz Južnoafričke Republike. Ta zemlja je, međutim, demnatovala takve tvrdnje, a lider opozicije Morgan Cvangiraj rekao je da njegova partija ne bi ni po koju cenu ulazila u bilo kakve pregovore sa drugom stranom pre nego što budu objavljeni zvanični rezultati predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Vlasti u Zimbabveu su do sada objavile otprilike dve trećine rezultata, prema kojima je opozicioni Pokret za demokratske promene osvojio malo veći broj poslanika od vladajuće stranke ZANU PF. I dalje, međutim, nema nikakvih zvaničnih rezultata o ishodu predsedničkih izbora koji su održani paralelno sa parlamentarnim u subotu.

Mugabe je na vlasti od 1980. godine kada je Zimbabve stekao nezavisnost od Velike Britanije, a kome bi, ukoliko bude izabran, to bio šesti mandat.

Državna izborna komisija je apelovala na strpljenje, mada dopisnik BBC-a kaže da ljudima u zemlji sve teže pada odlaganje objavljivanja rezultata, pošto su rezultati glasanja izbora na lokalnom nivou već oblepljeni po glasačkim mestima širom zemlje. Kako tvrde izveštaji lokalnih medija, izborna komisija je imala sve rezultate u svom posedu još u nedelju.

U međuvremenu, raste međunarodni pritisak na vlasti u Zimbabveu da objave pune rezultate glasanja. SAD i Velika Britanija pozvale su vlasti da što pre objave rezultate predsedničkih i parlamentarnih izbora. Vašington je saopštio da bi glasovi "trebalo da budu izbrojani pošteno i da predstavljaju izraz volje naroda", dok je britanska vlada ocenila da će narednih nekoliko dana biti "presudno za sudbinu Zimbabvea".

Tim posmatrača iz čitave Afrike saopštio je da je glasanje bilo slobodno i pošteno, ali je izrazio zabrinutost zbog kašnjanja u objavljivanu rezultata.

Opoziciija, koja tvrdi da je izvojevala ubedljivu pobedu, tvrdi da je cilj dugog odlaganja objavljivanja rezultata izbora to da vlasti predsednika Roberta Mugabea dobiju vreme da nameste rezultate glasanja.

Jedan vladin zvaničnik je upozorio opozicioni MDC da ne proglašava svog lidera Morgana Cvangiraja za pobednika, jer bi to predstavljalo puč.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.