Zid ćutanja tajnih službi

Izvor: Deutsche Welle, 25.Feb.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zid ćutanja tajnih službi

Novi izveštaji o sumnjivoj ulozi nemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka u seriji neonacističkih ubistava u centar pažnje vraćaju pitanje: imaju li nemačke službe i političari volje i snage za ozbiljnu reformu?

Po redu je to bio 186. dan suđenja pripadnici Nacionalsocijalističkog podzemlja Beati Čepe i njenim pomagačima. Neonacistička trojka optužena je da je godinama ubijala migrante u Nemačkoj – osmoricu turskog i jednog grčkog porekla – te na kraju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << jednu policajku. Dvojica članova grupe pronađeni su mrtvi, tako da je ostala samo Čepe koja se svo vreme brani ćutanjem.

Zato sve više u centar pažnje dolaze nemačke službe, koje su bile nesposobni ili nevoljne da godinama povežu ubistva sa desničarskom scenom. Ali to ide traljavo: predsednik saksonskog ogranka Službe za zaštitu ustavnog poretka (nemačka verzija Državne bezbednosti) ipak nije saslušan, onda se prvooptužena Čepe požalila na zdravstvene probleme pa je suđenje u utorak ponovo prekinuto. To se već nekoliko puta dešavalo u poslednje vreme.

Upletene službe?

Simbolički to zgodno ilustruje čitav odnos prema Nacionalsocijalističkom podzemlju, protiv kojeg se proces vodi skoro već dve godine. Visoki zemaljski sud u Minhenu ima zadatak da razjasni seriju ubistava te pljačku banke, dok više anketnih i istražnih odbora Bundestaga treba da razjasni kako je država tako strašno zakazala pred nacistima. Neki odbori su već završili svoj posao – manje ili više uspešno – dok neki još rade. Recimo onaj u pokrajini Hesen, koji se bavi posebno misterioznim ubistvom Halita Jozgata iz 2006. godine.

Tada 21-godišnji Jozgat ustreljen je u jednom internet-kafeu. Istraga se koncentriše i na saradnika hesenske Državne bezbednosti koji je, kako pišu mediji, dublje upleten u čitavu stvar nego što se prvobitno sumnjalo. Andreas T. je bio u neposrednoj blizini u trenutku zločina i to je davno dokazano. Zato sada treba ispitati i zašto je tadašnji pokrajinski ministar policije Folker Buvije (danas čak premijer Hesena) svojevremeno zabranio istragu protiv Andreasa T.

Halit Jozgat izdahnuo je pre devet godina na očevim rukama

„Nemam šta da krijem“

List Velt je u svom nedeljnom izdanju objavio istraživački tekst u kojem se tvrdi da je hesenska služba verovatno znala štošta i o drugim zločinima Nacionalsocijalističkog podzemlja. Ipak, u procesu koji se vodi u Minhenu svedoci iz te pokrajine nisu bili preterano pričljivi. Mnogi saradnici i doušnici službe imali su tek ograničenu dozvolu da slobodno pričaju pred sudom. I opet je tu Folker Buvije, političar demohrišćana. Poslanica Levice Petra Pau, koja je predsedavala anketnim odborom, čak tvrdi da se u Hesenu namerno kriju važni dokazi.

Pokrajinski premijer Buvije reaguje ogorčeno: „Nemam šta da krijem“, rekao je juče. I još dodao da je suluda pretpostavka da su hesenske službe imale podatke o desničarskoj pozadini ubistava i da je on, tada kao ministar policije, te podatke krio. Buvije kaže da je spreman i da svedoči pred sudom, ako ga pozovu.

To bi rado htele da vide i porodice žrtava, koje su se pridružile krivičnom gonjenju počinilaca. Oni u poslednje vreme kritikuju i Angelu Merkel koja je, na početku procesa, obećala „bezuslovno razotkrivanje“ svih okolnosti. O toga do sada nije bilo ništa.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.