Žene ne mogu u sveštenike

Izvor: Glas javnosti, 31.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene ne mogu u sveštenike

Sveta Stolica je i zvanično zatvorila vrata ženama, objavivši dekret kojim se zabranjuje žensko sveštenstvo, odnosno svakom biskupu koji bude primao žene u sveštenički red preti momentalno izopšenje iz crkve, kao i samim ženama sveštenicima.

U dekretu Kongregacije za doktrinu vere, koji je potpisao kardinal Vilijam Levada, objavljenom u vatikanskom dnevniku Oservatore Romano, ističe se da se „svako ko se odvaži da ženama podeli sveti red, kao i žena koja ga primi, izlaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << trenutnom izopštenju iz crkve, ili latinski latae sententiae“. Ekskomunikacija podrazumeva zabranu daljeg primanja svetog sakramenta i učestvovanja u činu službe u crkvi.

„Ovim dekretom Vatikan šalje upozorenje zbog sve veće podrške primanju žena u sveštenstvo među katolicima i stavlja jasno do znanja da je takvo nešto nepoželjno“, kaže Tom Riz, profesor na Vudstok teološkom centru Univerziteta Džordžtaun.

Dajući objašnjenje za ovakav stav, crkva se poziva na Hristov izbor samo muškaraca za svoje apostole.

VENČAO SEBE

Katolička crkva predviđa izopštenje i za druge grehove kao što su npr. hereza, šizma ili kršenje celibata. Prekršivši vatikanska pravila, afrički nadbiskup otpadnik je 2006. zaredio četiri oženjena muškarca kao biskupe, čime su momentalno na njega stavljene „latae sententiae“.

Nadbiskup Emanuel Milingo je 2001. punio stupce svetske štampe venčavši sebe na masovnom venčanju u NJujork hotelu, koje Katolička crkva nikad nije priznala.

Zagovornici primanja žena u svešteničke redove kažu da je Hrist samo sledio društvene norme vremena u kom je živeo. Oni navode spise svetog Pavla, jedan od najranijih pisanih tragova hrišćanstva, da bi pokazali da su žene igrale veoma važnu ulogu u crkvenim počecima.

Pokušaji primanja žena u sveštenike su relativno retki, ali kada se dogode, postaju tema koja uzburka javnost. Poznat je slučaj tri žene koje je nadbiskup Sent Luisa ove godine izopštio posle čina zaređenja u njegovoj diocezi.

Godine 2003. sedam katolikinja, među kojima su bile Nemice, Austrijanke i Amerikanke, primljene su u sveštenički red u okviru zajednice koju je 1975. u Buenos Ajresu utemeljio bivši katolički sveštenik Romulo Antonio Braski. Sveta stolica ga je izopštila nekoliko nedelja kasnije, ocenivši da je počinio „težak greh protiv crkve kao božanske ustanove“.

Jovan Pavle II, prethodnik Benedikta DžVI, potvrdio je 1994. stav Katoličke crkve da ženama nema mesta u svešteničkim redovima.

Rimokatolička crkva se o toj temi i dalje razilazi s Anglikanskom crkvom, koja omogućuje ženama da obavljaju svešteničku službu.

„Katoličkoj crkvi potrebna korenita reforma“, kaže za Si-En-En Redžina Nikolozi, programski koordinator Ženskog sveštenstva Rimokatoličke crkve, koja je pre dve godine stupila u red katoličkog sveštenstva i kaže da vodi grupu od pedesetak žena sveštenika.

„Ovaj ukaz ne treba shvatiti suviše ozbiljno, a čak i da budem ekskomunicirana, ja ću nastaviti volonterski da se bavim ovim poslom sa ljudima u manjim grupama“, dodaje 66-godišnja Nikolozijeva, udata žena i baka koja živi u Red Vingu, u Minesoti.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.