Izvor: Glas javnosti, 30.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žena preuzela vladu

Posle nemira u kojima je 32.000 građana - preko 10 odsto stanovništva - zahtevalo smenu Gira Harda, za predsednicu vlade Islanda imenovana je Johana Sigurdardotir (66).

Ona će biti premijer u prelaznoj vladi, pošto je Hard, delom i radi lečenja od raka grla, u sredu zvanično napustio položaj. Ministarka za socijalna pitanja našla se na čelu koalicije Socijaldemokratske alijanse i Pokreta zelene levice.

„Potrebna nam je jaka vlada koja će sarađivati s narodom“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << izjavila je „jaka žena“ Sigurdardotirova, dodavši da će njena administracija položiti zakletvu u subotu.

Nova predsednica vlade je jedini ministar čiji se rejting u narodu popravio u odnosu na prošlu godinu. Poznata je po tome što novac iz javnih fondova upućuje invalidima, starima i organizacijama za borbu protiv nasilja u porodici.

„Radi se o poverenju, narod veruje da je njoj zaista stalo do ljudi“, ocenio je Olafur Hardarson, politikolog Univerziteta u Islandu.

SKLONOST KA ISTOM POLU

Prema pisanju evropskih medija, jedino što je dobro proisteklo iz finansijske krize, pored zdravijeg odnosa prema kreditima, jeste imenovanje prvog premijera na svetu koji ne krije svoju homoseksualnost. Johana Sigurdardotir, majka dvojice sinova, od 2002. otvoreno živi sa partnerkom, novinarkom Joninom Leosdotir. Ukoliko izvede svoju zemlju na put oporavka, biće to ogroman korak napred za sve žene sveta, naročito kad se uzme u obzir da su trenutno šefovi svih velikih banaka na Islandu upravo žene.

em je zena,em je baba,em je lezbejka.....pa vi sad vidite kol´ko je to ludo,i kol´ko je to za vlast.....

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Island prvi u svetu dobija gej premijerku

Izvor: 24sata, 29.Jan.2009, 14:37

Johana Sigurdardotir (Johanna Sigurdardottir, 66), ministarka za socijalna pitanja, kandidatkinja je socijaldemokrata za prelaznu vladu. Pad dosadašnje konzervativne vlade prouzrokovala je velika finansijska kriza. Zemlju je “opustošila” inflacija, a mnogi ljudi ostali su bez posla.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.