Žena koja je prevarila Ameriku da investira u njen startap počinje da služi zatvorsku kaznu

Izvor: VOA, 30.Maj.2023, 21:55

Žena koja je "prevarila Ameriku" da investira u njen startap počinje da služi zatvorsku kaznu

Osnivačica kompanije Teranos Elizabet Holms počela je da služi 11-godišnju zatvorsku kaznu u Teksasu, zbog prevare koja je postala simbol pohlepe i arogancije prisutnih u Silicijumskoj dolini. 39-godišnja Holms došla je u zatvor za žene sa minimalnom krivičnom biografijom i najmanje nasilne prestupnice u Brajanu, u Teksasu. Počela je da služi kaznu nakon što je sud odbacio njen najnoviji apel da ostane na slobodi dok ulaže žalbu na presudu. Holms je postala zvezda Silicijumske doline nakon što je objavila da njen startap usavršava test lak za upotrebu koji bi mogao da obavi široki niz medicinske dijagnostike na osnovu samo nekoliko kapljica krvi.  Kao osnivačica Teranosa, Holms je postala zvezda u svetu tehnologije, i osigurala investicije istaknutih političara i nekih od najbogatijih ljudi sveta, među kojima su medijski mogul Rupert Mardok, osnivač kompanije Orakl Leri Elison i lanac apoteka Volgrins.  Kompanija Teranos je postala poznata zbog istaknutih ličnosti koje su sedele u njenom bordu direktora, među kojima su bivši visoki zvaničnici američke vlade Henri Kisindžer, Džordž Šulc i Džim Matis. Međutim, problemi za Holms, koja je prekinula studije na univerzitetu Stenford, započeli su nakon što je Vol strit žurnal započeo istragu o validnosti tih testova. 2018. godine, Sekretarijat za pravosuđe podigao je optužnicu protiv nje i njenog partnera za seriju krivičnih dela u domenu finansijskih prevara, u nameri da zaustavi praksu Silicijumske doline da preterano i netačno reklamira kapacitete tehnologije koja je tek u razvoju a čiji su dometi zapravo nepoznati.  Elizabet Holms je rodila dete malo pre početka suđenja, a zatim dobila i drugo dete nakon što je osuđena na zatvorsku kaznu.  Pored kazne zatvora, ona i bivši direktor Teranosa Rameš "Suni" Balvani dobili su naređenje da plate 452 miliona dolara obmanutim investitorima. Balvani je osuđen na skoro 13 godina i trenutno služi kaznu u federalnom zatvoru u Kaliforniji. Federalni sudija preporučio je da Holms služi kaznu u ženskom zatvoru pod minimalnim merama obezbeđenja u Brajanu, nedaleko od Hjustona u kome je odrasla. Prema pisanju Vol strit žurnala, većina zatvorenica u Brajanu je osuđena zbog finansijskih pronevera, manjih prestupa sa narkoticima ili čuvanja ilegalnih imigranata. Holms će možda boraviti u ćeliji sa još tri zatvorenice.   

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Najmlađa milijarderka počela da služi zatvorsku kaznu: Ovako izgleda njen dan

Izvor: B92, 31.Maj.2023, 15:56

Nekada ikona Silikonske doline i milijarderka, Elizabet Holms počela je da služi zatvorsku kaznu od 11 godina...Holmsova se u utorak prijavila u savezni zatvor u Brajanu u Teksasu da počne da služi svoju 11-godišnju kaznu nakon što je osuđena po više optužbi za prevaru investitora dok je vodila,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.