Zemlju će danas pogoditi jaka solarna oluja! (FOTO)

Izvor: Mondo, 23.Mar.2019, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlju će danas pogoditi jaka solarna oluja! (FOTO)

Stručnjaci predviđaju da će Zemlju danas da pogodi gusta i snažna solarna oluja.

Foto: Mondo/Mario Milojević

Meteorolog Tamiti Snou je navela, pokazuju modeli NASA i NOAA - Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere.

Direct Hit! Both #NOAA & #NASA prediction models agree we have an Earth-directed #solarstorm that will impact around 12pm March 23! This one is dense & strong so it could pack a decent punch! Expect #hamradio & #GPS disruptions >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << on Earth's nightside, plus #aurora to mid-latitudes! pic.twitter.com/H3carfQR5m

— Dr. Tamitha Skov (@TamithaSkov) March 21, 2019

Prema njenim rečima, možemo da očekujemo GPS poremećaje i poteškoće prilikom korišćenja radiostanica na strani Zemlje na kojoj će tada biti noć, prenosi Index.hr.

Na sajtu NOAA navedeno je da se, zbog neočekivanog Sunčevog koronalnog izbacivanja mase očekuje umerena geomagnetska oluja.

This Sunday, March 23rd, 2019 a solar storm hits Earth pushing Northern lights south. Massive cloud of charged particles known as a coronal mass ejection will deliver Earth a glancing blow. Video Courtesy NASA https://t.co/ebp1eII3ekpic.twitter.com/kSz2jxYgOk

— Chuck DeBroder-Certified Meteorologist (@ChuckDeBroder) March 22, 2019

Solarne oluje su česta pojava u svemiru i mogu da prouzrokuju smetnje na elektronskim uređajima za komunikaciju, kao i na svim ostalim elektronskim sisitemima. One šalju velike talase elektromagnetne energije na Zemlju što utiče na njeno magnetno polje. Na Zemlji je najčešće prepoznajemo kao pojavu zvanu Aurora, koja se manifestuje kao promene na nebu iznad Severnog i Južnog pola, koje vidimo kao munjevito pokretanje ljubičaste, plave i zelene boje po noćnom nebu.

Jedna ovakva solarna oluja 1989. godine srušila je električni sistem u Kanadi u Kvebeku, ali naučnici veruju da ova sutrašnja neće biti toliko moćna.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Zemlju će danas pogoditi jaka solarna oluja

Izvor: Radio 021, 23.Mar.2019

Zemlju će danas pogoditi gusta i snažna solarna oluja...To, kako je rekla meteorolog Tamiti Snou, pokazuju modeli NASA i NOAA - Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere...Prema njenim rečima, mogući su poremećaji GPS-a i poteškoće prilikom korišćenja radiostanica...Na sajtu NOAA...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.