Izvor: Blic, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlje OPEC-a žele da odbace dolar

Sve zemlje članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC)zainteresovane su da svoje devizne rezerve drže i u nekoj drugoj valuti, osim američkog dolara kome vrednost opada, izjavio je juče iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad.

"Svi lideri koji su učestvovali na samitu OPEC-a u Rijadu pokazali su interes da prebace svoje čvrste novčane rezerve u pouzdane, jake valute," rekao je Ahmadinežad posle zatvaranja samita u Saudijskoj Arabiji.

Neke od zemalja (proizvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nafte) saopštile su da će odrediti jedinstvenu, jaku valutu, koja nije američki dolar, kako bi stvorile osnovu za svoje naftno tržište," dodao je iranski predsednik.

Za slabljenje dolara, Ahmadinežad je optužio politiku americkog predsednika Džordža Buša, prenela je agencija AP.

"Američki dolar nema ekonomsku vrednost," rekao je on na konferenciji za novinare, dodavši da je Bušova politika krivac za inflaciju u drugim zemljama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.