Zeman priznao da je on preporučio zamenu uhapšenog Libanca za pet otetih Čeha

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Feb.2016, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman priznao da je on preporučio zamenu uhapšenog Libanca za pet otetih Čeha

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas u Plzenu da je on preporučio da se Libanac Ali Al-Fajad, uhapšen u Češkoj na zahtev SAD zbog optužbi da je umešan u trgovinu oružjem i drogama, ne izruči Amerikancima već Libanu u zamenu za petoricu Čeha koji su oteti u Libanu u leto prošle godine.

"Ja sam u taj slučaj umešan ponešto nevino zato što sam pre nekoliko meseci dobio pismo od otmičara i u njemu predlog da se razmene ta petorica otetih za Fajada. Konsultovao >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sam se sa ministrom inostranih poslova Lubomirom Zaoralekom i preporučio sam da se Al-Fajad izruči, ali ne tim otmičarima, nego libanskim vlastima čiji je verovatno agent", kazao je danas Zeman.

Češki predsednik pohvalio je i ministra pravde Roberta Pelikana koji se nije obazirao na eventualne pritiske SAD i prethodnu odluku suda u Pragu da se uhapšeni Libanac izruči SAD, većje iskoristio svoje zakonsko pravo da to odbije i da zameni Al-Fajada za otete Čehe.

Petorica Čeha oteta su sredinom jula u dolini Beka na istoku Libana blizu granice s Sirijom, a dok su prve vesti govorile o otmici običnih turista pokazalo se da je reč o Fajadovom advokatu, prevodiocu u tom suđenju o izručenju, visoko postavljenom češkom obaveštajcu i dvojici novinara regionalne češke televizije.

Obaveštajac Martin Psik je navodno krenuo u Liban u potrazi za informacijama o Čehu Pavelu Hruzi koji je otet nekoliko meseci ranije u Libiji, ali cela grupa je najverovatnije oteta kako bi Liban sprečio izručenje Fajada.

Razmena je obavljena uoči proteklog vikenda, a ambasada SAD je reagovala oštrim saopštenjem da je uznemirena i šokirana razmenom osoba koje su planirale ubistva američkih agenata i da će ta odluka čeških vlasti naneti štetu saradnji čeških i američkih vlasti u borbi protiv terorizma i kriminala.

"Ako Amerikanci hoće Al-Fajada, neka traže njegovo izručenje od Libana", kazao je danas češki predsednik.

Podozrenja da Češka samo verbalno deklariše da ne trguje sa teroristima pored afere sa Al-Fajadom pojačala je i vest nedeljnika Respekt u današnjem broju da je Češka platila šest miliona dolara otmičarima dve češke studentkinje u Pakistanu.

Nakon dve godine u zatočeništvu Hana Humpalova i Antonije Hrastecka oslobođene su uz posredovanje turske nevladine organizacije IHH u martu prošle godine i vratile su se u Češku.

Sada se, međutim, pokazalo da su otmičari za njih prvobitno tražili 20 miliona dolara, a češke vlasti uspele su da smanje cenu na šest miliona i taj novac je plaćen da se devojke žive vrate kućama iako je ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec tada tvrdio da otkupnina nije plaćena i da Češka sa teroristima ne trguje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.