Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2016, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman potvrdio da je Češka otmičarima u Pakistanu platila da puste devojke

Predsednik Češke Miloš Zeman potvrdio je danas kao jedini od zvaničnika da je Češka u martu prošle godine platila otmičarima u Pakistanu šest miliona dolara da puste dve zarobljene devojke, nakon dve godine zatočeništva.

"Znate, to je ogromna dilema. Zamislite da ne platimo a da devojke pogube. Ili, što bi još bila bolja varijanta da ostanu u haremu nekog od otmičara", kazao je danas Zeman tokom obilaska zapadne Češke.

Zeman je kazao da bez obzira na visoku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sumu od 150 miliona kruna niko od zvaničnika ne želi da preuzima na sebe teret odgovornosti i rizikuje smrt čeških državljana.

"Možda, kada bi to bili neki dokazani zločinci, pa da kažemo ovde bih ih uhapsili, ostavimo ih otmičarima. Ali takvog slučaja još nije bilo", rekao je ;češki predsednik.

Zeman je predložio da Češka radije ne plati Turskoj obećanih 800 miliona kruna za to da Turska pomogne da se uspori ili zaustavi izbeglički talas u Evropi.

"Tu obavezu Turska ne ispunjava. Tako da ako odlučimo da ne platimo Turskoj tih 800 miliona uštedećemo (i uz plaćenu otkupninu) 650 miliona kruna", kazao je Zeman.

U Češkoj su ovih dana skandal i dileme u javnosti izazvala dva slučaja u kojima je Češka platila, bilo novac bilo pustila zatvorenika za to da otmičari puste otete Čehe.

Krajem prošle sedmice je u Liban umesto u SAD izručen Ali Al-Fajad, Libanac, verovatni tajni agent libanske obaveštajne službe, koga su Česi uhapsili na  zahtev američkog FBI zbog trgovine oružjem i drogom, Sud je već odobrio njegovo izručenje u SAD, ali je pušten kako bi otmičari u Libanu u zamenu za to oslobodili petoricu Čeha, među njima i jednog vojnog obaveštajca koji su oteti prošlog leta u Libanu, blizu granice sa Sirijom.

Češki nedeljnik Respekt objavio je u ponedeljak, na osnovu svojih izvora u obaveštajnim službama da je za oslobođenje studentkinja Hane Humpalove i Antonije Hrastecke koje su pre više od dve godine kao turisti krenule u Indiju plaćeno otmičarima šest miliona dolara, što niko od čeških zvaničnika do Zemana sada nije hteo da potvrdi.

Premijer Bohuslav Sobotka obećao je istragu kako su tako osetljive informacije dospele do novinara, pošto eksperti sada strepe da je Češka za teroriste i otmičare postala zemlja čije građane se isplati otimati, jer im je garantovan novac za puštanje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.