Zelik: Kriza promenila odnose moći u svetu

Izvor: Blic, 29.Sep.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelik: Kriza promenila odnose moći u svetu

Globalna ekonomska kriza doprinela je pomeranju odnosa moći u svetu i ta promena će se odraziti na tržišta akcija, monetarnu politiku, međunarodnu trgovinu i buduću ulogu zemalja u razvoju, izjavio je predsednik Svetske banke Robert Zelik.



Uoči godišnjeg sastanka Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Istanbulu, Zelik je ocenio da bi svetski lideri trebalo da preoblikuju multilateralni sistem, objavio je sajt Svetske banke.

Državnici bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trebalo da se založe za "odgovornu globalizaciju", koja će podstaći ujednačavanje opšteg ekonomskog rasta i finansijske stabilnosti, što uključuje i zajedničke napore u borbi protiv klimatskih promena i poboljšavanje mogućnosti za najsiromašnije.

Ističući da se stari ekonomski poredak neće lako predati, Zelik je rekao da su globalni finansijski poremećaji izneli na videlo duboke razlike i potrebu za promenama.

"Vreme je da se sa tim uhvatimo u koštac i krenemo napred", rekao je Zelik u govoru "Šta posle krize?", koji je održao na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu.

Predsednik Svetske banke je ocenio da je Samit grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20), koji je održan prošle nedelje u Pitsburgu, bio "dobar početak", ali je dodao da će u budućnosti biti potreban novi nivo međunarodne saradnje i koordinacije u pitanjima jakog, održivog i ujednačenog rasta, uključujući i ozbiljno nadgledanje i kontrolu globalnih finansijskih tržišta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.