Železnjak: Vlasti Crne Gore se plaše sopstvenog naroda

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2017, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnjak: Vlasti Crne Gore se plaše sopstvenog naroda

Političke represije kojima su sada u Crnoj Gori izloženi aktivisti Demokratskog fronta izazivaju revolt i pokazuju da pojedine crnogorske partijske rukovodioce obuzimaju panika i strah od naroda zbog politike koju sprovode. To je izjavio Sergej Železnjak, zamenik sekretara Generalnog saveta stranke „Jedinstvena Rusija“ i član Komiteta Državne dume za međunarodna pitanja, u vezi sa hapšenjem crnogorskog aktiviste Mihaila Čađenovića i držanjem u zatvoru ranije uhapšenog Nikole Bajčetića.

„U vezi sa novim dramatičnim događajima u Crnoj Gori želim da izrazim našu solidarnost i moralnu podršku Mihailu Čađenoviću i Nikoli Bajčetiću, kao i njihovim porodicama i istomišljenicima iz Demokratskog fronta, a takođe svim slobodoljubivim građanima Crne Gore revoltiranim despotizmom vlasti prema onima koji se zalažu za ustavom garantovana prava i demokratske slobode svojih sugrađana“, rekao je Železnjak.

Član Komiteta Državne dume za međunarodna pitanja skreće pažnju na to da su pojedini crnogorski rukovodioci dugi niz godina cinično koristili i čak pokušavali da prodube rusko-američke nesuglasice u cilju zadovoljavanja svojih vlastoljubivih ambicija, zasnovanih na gušenju demokratije, korupciji i kriminalu. „Prethodna američka administracija Baraka Obame faktički je išla u korak sa pojedinim prepredenim crnogorskim političarima, zatvarajući oči na mnogobrojne činjenice flagrantnog kršenja demokratskih prava i sloboda u Crnoj Gori. O tome upečatljivo svedoče otvoreni izveštaji koje su Komitetu Senata SAD za međunarodna pitanja 14. septembra 2016. godine podneli Hojt Ji iz Stejt departmenta i Majkl Karpenter iz američkog Ministarstva odbrane. U dokumentu nijedan redak nije posvećen nasilnom gušenju građanskih protesta u jesen 2015. godine, uopšte se ne pominju mnogobrojna korupcionaška i krivična dela, između ostalih i ona za koja postoji odluka Vrhovnog kasacionog suda Italije, gde figuriraju crnogorski rukovodioci i njihovo najbliže okruženje, i ništa ne piše o političkoj korupciji koja cveta u Crnoj Gori i o očiglednom neskladu između raspoloženja crnogorskih građana i ličnih ambicija njihovih rukovodilaca koji nasilno uvlače Crnu Goru u NATO kako bi opravdali sopstvene neuspehe“, naglasio je Železnjak.

„Oslanjajući se na podršku većine crnogorskog naroda Demokratski front se junački bori za održavanje Narodnog referenduma o članstvu Crne Gore u NATO-u. Lideri Demokratskog fronta ulažu velike napore da istina o stvarnom stanju u Crnoj Gori stigne do širokih društvenih krugova i rukovodećih političara Ruske Federacije, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Ujedno se Demokratski front otvoreno i javno zalaže za uspostavljanje neposrednog i konstruktivnog rusko-američkog političkog dijaloga u vezi sa rešavanjem kriznih pitanja u Crnoj Gori i na čitavom Balkanu. U kontekstu tih inicijativa kao gruba laž se mogu okarakterisati optužbe upućene Demokratskom frontu za delovanje koje se tobože kosi sa nacionalnim interesima. Te optužbe upućuju ljudi koji su putem intriga i nasilja dugi niz godina autoritarno vladali i pokušavali da trguju crnogorskim nacionalnim suverenitetom, licemerno tretirajući taj svoj biznis kao „evropsku i evroatlantsku budućnost Crne Gore“. Težnjom da se opravda fijasko sopstvene politike mogu se objasniti i apsurdne i neumesne optužbe protiv Rusije koje danas čujemo od pojedinih crnogorskih rukovodilaca koji se ponizno ulaguju NATO-u“, istakao je ruski parlamentarac.

„Mi na primeru izbora u SAD i izbornih procesa u Evropi vidimo da lideri patriotskih snaga i pored svih provokacija i pokušaja diskreditacije dobijaju sve veću podršku. Demokratskom frontu i svim njegovim političkim partnerima i istomišljenicima želim da hrabro prebrode pokušaje vršenja pritisaka i zastrašivanja od strane onih koji se protive organizovanju mirnog i bezopasnog Narodnog referenduma o pitanju članstva u NATO-u. Takođe im želim uspeha na predstojećim izborima u Nikšiću 12. marta. Uveren sam da će narod Crne Gore moći samostalno da odredi svoju budućnost i da će svi poštovati taj slobodni izbor našeg bratskog crnogorskog naroda“, zaključio je zamenik sekretara Generalnog saveta stranke „Jedinstvena Rusija“.

Viktor Saltikov,
Ruska reč

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.