Zelenski traži odštetu i da se kazne odgovorni za obaranje aviona

Izvor: RTS, 11.Jan.2020, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelenski traži odštetu i da se kazne odgovorni za obaranje aviona

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem zatražio je kažnjavanje odgovornih za obaranje aviona u Iranu, kao i da Teheran isplati odštetu porodicama 176 stradalih putnika i članova posade, javlja Si-En-En. Rohani poručuje da će Iran nastaviti sa istragom o obaranju ukrajinskog putničkog aviona.
Volodimir Zelenski je tokom razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Hasanom Rohanijem poručio da od Irana "očekuje privođenje krivaca pravdi, potpunu i otvorenu istragu, isplatu odštete i dopremanje tela žrtava u Ukrajinu", javlja Si-En-En.

"Nadamo se da će istraga biti sprovedena bez namernog odugovlačenja i opstrukcije. Naših 45 eksperata treba da dobiju neograničeni pristup svim elementima istrage", napisao je ukrajinski lider na Tvitru nakon razgovora sa Hasanom Rohanijem.
Kako kaže, priznanje Irana da je ukrajinski avion oboren predstavlja korak u pravom smeru.
Hasan Rohani se izvinio ukrajinskom narodu zbog obaranja aviona u kojem je bilo 176 osoba i izrazio saučešće porodicama nastradalih. Tokom razgovora sa Zelenskim poručio je da će Iran nastaviti sa istragom o obaranju ukrajinskog putničkog aviona i da će kazniti odgovorne, javlja Si-En-En.

Nakon što je Teheran priznao da je ukrajinski putnički avion oboren raketom, iranski predsednik razgovarao je i sa kanadskim premijerom Džastinom Tridoom, tokom kojeg je Rohani obećao nastavak istrage, a Trido poručio da je Teheran priznanjem napravio važan korak, javlja Rojters
Iranska vojska je prethodno u saopštenju navela da je avion oboren zbog "ljudskog faktora", greškom, jer je nisko preletao osetljivu oblast Iranske revolucionarne garde u blizini aerodroma.
Ukrajina je juče saopštila da su njeni eksperti u Iranu dobili pristup crnim kutijama aviona i snimcima razgovora pilota i iranske kontrole leta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.