Zelaja se vraća kući!

Izvor: Glas javnosti, Beta, 01.Jul.2009, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelaja se vraća kući!

TEGUSIGALPA - Policija i vojska Hondurasa sukobile su se preksinoć u prestonici Tegusigalpi sa nekoliko hiljada demonstranata ispred zgrade skupštine, a u neredima je povređeno više desetina ljudi.

Povod za sukob je puč koji je izvela vojska Hondurasa, svrgnuvši legalnog predsednika Manuela Zelaju i proteravši ga iz zemlje. Politička kriza koja je potom nastala dovela je i do zaoštravanja odnosa većine zemalja Latinske Amerike sa Hondurasom.

Vojska i policija morale >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << su da upotrebe suzavac kako bi rasterale demonstrante, a privedeno je najmanje 38 ljudi.

Većina latinoameričkih lidera, kao i predsednik SAD Barak Obama zatražili su od pučista da omoguće povratak na vlast predsednika Zelaju. Gotovo sve latinoameričke zemlje povukle su svoje ambasadore iz Hondurasa u znak protesta, a najglasniji je bio predsednik Venecuele Ugo Čaves, koji je pozvao narod Hondurasa da se pobuni protiv vojske i najavio podršku.

„Verujemo da predsednik Zelaja ostaje demokratski izabrani predstavnik svog naroda“, izjavio je povodom puča u Hondurasu američki predsednik Obama.

Svrgnuti predsednik Hondurasa Manuel Zelaja najavio je juče da će se sutra vratiti u svoju zemlju i da će preuzeti vlast od pučista koji su ga proterali iz zemlje.

Zelaja je zatražio od vojske, koja je izvršila puč, da ukloni barikade i prekine obračun sa demonstrantima koji su se sinoć okupili ispred zgrade skupštine Hondurasa.

On je najavio da će prihvatiti ponudu generalnog sekretara Organizacije američkih država Hosea Migela Insulsa, koja okuplja latinoameričke zemlje, da zajedno sa njim dođe u Honduras i posreduje u vraćanju demokratskog poretka u zemlju.

Svrgnuti predsednik kazao je da želi da se vrati u zemlju u četvrtak jer želi da sačeka sednicu Generalne skupštine UN, od koje će zatražiti podršku. Sednica u NJujorku je zakazana za danas.

„Vratiću se u četvrtak u Tegusigalpu i tražim podršku od svih koji smatraju da imam pravo da završim svoj predsednički mandat koji ističe naredne godine“, izjavio je Zelaja.

Vojska Hondurasa uhapsila je u nedelju predsednika Zelaju i zatim ga proterala u susednu Kostariku.

„U ime boga, u ime naroda, prestanite sa represijom nad ljudima. Ako narod želi da pokaže šta oseća, nemojte primenjivati silu“, poručio je Zelaja vojnim liderima u Hondurasu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.