Zbogom, Sarkozi

Izvor: Kurir, 21.Apr.2012, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbogom, Sarkozi

Aktuelnog predsednika Francuske, sudeći prema predizbornim anketama, naslediće socijalista Fransoa Oland

PARIZ - Odzvonilo mu.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi nema šanse da dobije još jedan mandat, govore najnovija ispitivanja javnog mnjenja dan pred izbore u toj zemlji. Ankete predviđaju da će novi predsednik biti Fransoa Oland, što bi značilo da će u Jelisejsku palatu posle 17 godina ponovo ući socijalista.

U prvom krugu predsedničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izbora, zakazanih za nedelju 22. april, Francuzi će birati između deset kandidata. Međutim, najveći rivali su Nikola Sarkozi i Fransoa Oland, a poslednja istraživanja pokazuju da je sve već odlučeno u korist socijaliste. Pored njih dvojice, među kandidatima su i Eva Žoli, Marin le Pen, Natali Arto, Nikola Dipon-Enjan, Filip Putu, Fransoa Bajru, Žak Šeminad i Žak-Lik Melanšon.

Prema poslednjim anketama, Sarkozi će u prvom krugu dobiti 27 odsto glasova birača, dok će Oland imati 29 procenata. Njih dvojica će ući u drugi krug, zakazan za 6. maj, u kojem bi Oland mogao da dobije 57, a Sarkozi 43 odsto glasova.

Francuski listovi navode da će Sarkozi izgubiti na izborima jer u narodu izaziva gnušanje. Mediji navode da je od trenutka kad je stupio na funkciju pre pet godina bio predmet tako očigledne antipatije, kao nijedan francuski predsednik modernog doba pre njega.

Glavni razlog takvog „neprijateljstva“ prema Sarkoziju jeste to što se francuski predsednik bez ustručavanja deklariše kao desničar. Nedavno je filmski režiser Matju Kasovic izjavio da bi, ako predsednik pobedi u drugom krugu, to pokazalo da je Francuska „neofašistička i kolaboracionistička“ zemlja.

S druge strane, Oland se zalaže za povećanje poreza bogatima i za socijalnu pravdu, što, prema tumačenju medija, Francuzima nudi nešto sasvim drugačije u vreme dužničke krize.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.