Zbog zlata u Nigeriji 2.000 dece zatrovane olovom

Izvor: Blic, 29.Okt.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog zlata u Nigeriji 2.000 dece zatrovane olovom

Abudža - Zbog ilegalnog kopanja zlata najmanje 2.000 dece je otrovano olovom u osam sela na severu Nigerije, a 400 ih je već umrlo, upozorila je organizacija Hjuman rajts voč (HRW).

Nivo olova u krvi zatrovane dece, mladje od pet godina, daleko prevazilazi granice predvidjene medjunarodnim propisima, budući da ruda zlata u oblasti Zamfara, u kojoj ta deca žive, ima veliki sadržaj olova, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Pri tom se čišćenja zahvaćenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sela od olova odlaže, pa su zatrovana deca sve više ugrožena, napominju u timu za hitna reagovanja federalne države Zamfara.

Džejn Koen iz HRW, koja je posetila pomenuto područje, ističe da je situacija gora nego što je očekivala i navela primer sela Bagega, u kojem su sva deca, njih 1.500, zatrovana olovom.

Kratkoročni efekti trovanja olovom su akutna groznica, grčevi, gubitak svesti i slepilo, a dugoročne posledice su anemija, otkazivanje bubrega i oštećenje mozga.

Stručnjaci ističu da je čišćenje terena od ključne važnosti jer nema svrhe lečiti decu od trovanja olovom ukoliko se ona ponovo vrate u kontaminiranu sredinu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deca umiru zbog zlata

Izvor: B92, 29.Okt.2011

Lagos -- Zbog ilegalnog kopanja zlata najmanje 2.000 dece je otrovano olovom na severu Nigerije, a 400 ih je već umrlo, upozorila je organizacija Hjuman rajts voč...Nivo olova u krvi zatrovane dece, mlađe od pet godina, daleko prevazilazi granice predviđene međunarodnim propisima, budući da ruda...

Nastavak na B92...

Zbog zlata deca u Nigeriji zatrovana olovom

Izvor: Studio B, 29.Okt.2011

Zbog ilegalnog kopanja zlata najmanje 2.000 dece je otrovano olovom u osam sela na severu Nigerije, a 400 ih je već umrlo, upozorila je organizacija Hjuman rajts voč (HRW). ..Nivo olova u krvi zatrovane dece, mlađe od pet godina, daleko prevazilazi granice predviđene međunarodnim propisima, budući...

Nastavak na Studio B...

Zlato bitnije od dece

Izvor: Vesti-online.com, 29.Okt.2011

Zbog nezakonitog kopanja zlata najmanje 2.000 dece je otrovano olovom na severu Nigerije, a 400 ih je već umrlo, upozorila je organizacija ''Hjuman rajts voč''...Nivo olova u krvi zatrovane dece, mladje od pet godina, daleko prevazilazi granice predvidjene medjunarodnim propisima, budući da ruda zlata...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.