Zbog dugova Hipo banke Koruškoj preti bankrot

Izvor: Blic, 05.Mar.2015, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog dugova Hipo banke Koruškoj preti bankrot

Austrijska savezna pokrajina Koruška suočava se s bankrotom nakon što je austrijska vlada odbila da pokrije 11 milijardi evra duga "loše banke" nazvane Heta, izdvojene iz Hipo Alpe Adrija banke posle njenog sloma.

Posrnula Hipo banka, koja je nacionalizovana pošto je upala u velike probleme još 2008. godine, već je koštala austrijske poreske obveznike 5,5 milijardi evra i centralna vlast u Beču odlučila je da kaže dosta.

"Nećemo više da uzimamo novac od poreskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obveznika", rekli su u austrijskom Ministarstva finansija.

Ministar Jerg Šeling naglasio je da će Beč pokriti samo milijardu evra garancija koje je izdala centralna vlada, ali da nema nameru da se upušta u pokrivanje više od 10 milijardi evra duga u obveznicama za koje je garancije izdavala Koruška.

To znači da je pokrajina u kojoj živi više od pola miliona stanovnika ostala sama i mora da smisli način kako da izbegne bankrot.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.