Zbog čega je Amazonija važna?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2019, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog čega je Amazonija važna?

Ogromni delovi kišne šume Amazonije gore, prema najnovijim podacima koje je objavio BBC, zabeleženo je više od 2.500 požara u Amazoniji, a vatrena stihija je toliko intenzivna da se oblaci dima mogu videti iz svemira.

Požari u Amazoniji mogli bi da izazovu nesagledive posledice, ne samo za one koji je nazivaju domom ili za milione životinja i biljnih vrsta, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Ova kišna šuma jedan je od najvrednijih resursa koji svet ima za borbu protiv klimatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << promena.

Amazonija je najveća kišna šuma na planeti, a neretko se naziva i "plućima sveta", zbog toga što apsorbuju enormne količine ugljen dioksida i proizvode kiseonik.

Milijarde drveća u sebi drže ugljenik koji se nagomilavao stotinama, ako ne i hiljadama godina, što usporava brzinu globalnog zagrevanja.

Poljoprivreda u Južnoj Americi takođe opstaje zbog kiše koja se proizvodi iz šume.

Kada se dogodi šumski požar, u atmosferu se emituje ugljen dioksid, što povećava nivo ugljenika, a naučnici strahuju da ćemo uskoro biti u tački kada ni Amazonija neće moći da prima i zadrži dovoljno ugljenika, koji će odlaziti direktno u atmosferu.

BBC navodi da bi to moglo da dovede do klimatske katastrofe i poništi sve klimatske ciljeve koje su mnoge države postavile.

Od 1. januara do 21. avgusta ove godine zabeleženo je rekordnih 75.000 požara u šumama u Brazilu, dok je prošle godine zabeleženo 35.000 manje.

Prema podacima od 23. avgusta, koje je objavio BBC, zabeleženo je više od 2.500 požara u Amazoniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EVO ZAŠTO JE AMAZONIJA NEPROCENJIVA ZA SVE NAS: Prašumu ne zovu bez razloga PLUĆA SVETA, a danas se katastrofa odigrava i na visini od 5.500 km visine! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 24.Avg.2019

Ogromni delovi kišne šume Amazonije gore, a prema najnovijim podacima zabeleženo je više od 2.500 požara.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.