Završeno svedočenje Stefanovića, Goranu Papiću ukinut pritvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2021, 10:53

Završeno svedočenje Stefanovića, Goranu Papiću ukinut pritvor

Viši sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor bivšem načelniku SBPOK-a Goranu Papiću koji se sumnjiči da je naložio urgentno vraćanje privremeno zaplenjenog automobila prošle godine u avgustu od vođe kriminalne grupe Marka Miljkovića koji je uhapšen u februaru.

Pritvor u je ukinut pošto su prestali razlozi za pritvor, odnosno jer su ispitani svi svedoci, rekla je Tanjugu protparol suda Tatjana Pešić.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu završeno je saslušanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića (sada ministra odbrane) u okviru istrage koja se vodi protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića zbog trgovine uticajem. Stefanović se u tužilaštvu se zadržao nešto više od dva sata.

Advokat Branislav Tapušković, koji brani bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića, preneo je novinarima da je ministar Nebojša Stefanović tužilaštvu rekao da "ne zna ništa".

Ponovio je da Papić nije izdao nalog za vraćanje vozila, ali da to jeste činila osoba koja je i dalje u vrhu MUP-a, ne želeći danas da kaže ko je to.

Tapušković je naveo da je ime tog funkcionera napisao u žalbi na produženje Papiću, kao da je su to objavili NIN i Danas.

Stefanović je osporio sve što su svedoci govorili, a to su visoki policijski inspektori.

"Postoji dokumentacija o vraćanju vozila. Vozilo je bilo oduzeto i uprkos tome vraćano. Ministar je rekao da ništa o tome nije znao. Nije znao čak ni ko je izdao naredbu za vraćanje vozila, a to nije bio moj branjenik, koji je žrtva manipulacije da bi se prikrile činjenice u odnosu na blindirana vozila koja su šetala po gradu, a da nisu na valjan način kontrolisana", rekao je Tapušković.

Dodao je da je tražio da se ukine pritvor njegovom branjeniku.

"Tražio sam se da se ukini pritvor mom branjeniku, jer ne postoje elementi za podizanje optužnice. Ja smatram da Stefanović ništa nije znao o blindiranim vozilima, da je postojala odluka kolegijuma MUP da se ta vozila kontrolišu pod određenim režimom", rekao je Tapušković i naglasio da Papić nije taj koji je vratio ta vozila.

"Goran Papić nije vratio. Zna se ime policajca koji je izdao naredbu, to je jedan od načelnika koji je i dalje u vrhu MUP. Ako kažem da je on u vrhu MUP, onda to znaci da je u vrhu MUP", rekao je advokat.

On, takođe, danas očekuje da se razreši pitanje pritvora Papiću, koji je, kako tvrdi, trebalo da bude pušten da se brani sa slobode još pre osam dana.

Stefanović je ispitan u svojstvu svedoka, na predlog odbrane Papića, koji se sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, posredovao i naložio da se odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Miljković je zajedno sa Veljkom Belivukom od februara pod istragom da je organizator kriminalne grupe koja se sumnjiči za ubistva, preprodaju droge, držanje oružja.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva sprovodi dokazne radnje u skraćenom postupku koji se vodi protiv Papića za krivično delo trgovina uticajem, za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Stefanović: Nisam imao veze sa vraćanjem blindiranog vozila

Ministar Nebojša Stefanović saopštio je danas nakon svedočenja u tužilaštvu, a u okviru istrage protiv bivšeg načelnika SBPOK-a Gorana Papića, da nije imao veze sa postupanjem policije i sa vraćanjem spornog blindiranog vozila Marku Miljkovihu, za šta se tereti Papić.

Stefanović kaže i da izjava medijima Papićevog branioca Branislava Tapuškovića u većem delu ne odgovara istini.

Stefanović je istakao da niko u lancu ovih koji su pomenuti u postupku ne tvrdi da je on tražio da se to vozilo vrati.

"To ne tvrdi ni osumnjičeni, koji je Tapuškovićev klijent, kako mi je tužilac predočio. Takođe, nijedan član kolegijuma ministra unutrašnjih poslova nije dao bilo kakvu izjavu u istrazi, niti je tvrdio da je na kolegijumu ministra unutrašnjih poslova doneta bilo kakva odluka koja bi se ticala postupanja policije u vezi sa ovim slučajem", naglasio je Stefanović.

On tvrdi da je potpuna neistina i tvrdnja advokata Tapuškovića da je negirao izjave različitih policajaca u ovoj istrazi.

"Tvrdio sam da ne znam za njihova postupanja, jer mene nisu obaveštavali o tim odlukama. Da li su nekoga obavestili o njima i da li su postupali, to ne znam. Insistirao sam da je njihova jedina obaveza bila da postupaju po zakonu i da obaveste o svemu javnog tužioca i da mogu postupati samo po nalogu javnog tužioca", naveo je Stefanović, bivši ministar unutrašnih poslova, sada ministar odbrane.

On je dodao da su potpuna izmišljotina navodi advokata Tapuškovića da je negirao izjave sedmorice policajaca date tužilaštvu, jer, kako navodi, oni u tim izjavama nisu rekli bilo šta što se vezuje za njega.

"Nijedan od tih policajaca, u svojim izjavama, onako kako je to meni predočio javni tužilac, nije rekao da sam imao bilo kakve veze sa ovim slučajem, već je to isključivo tvrdio osumnjičeni, odnosno Tapuškovićev klijent, čije tvrdnje negiram", naglaiso je Stefanović.

Naveo je da mu je jasno da Tapušković štiti svog klijenta, kao i da njegov klijent ima pravo da u iznošenju odbrane iznosi i neistine, dok je on (Stefanović) kao svedok obavezan da govori istinu.

"Osumnjičeni iznosi svoju odbranu preko svog advokata na način kako misli da treba, a advokat Tapušković je već u današnjoj izjavi izneo niz neistina koje se tiču mog iskaza, o čemu može da posvedoči javni tužilac, kao i zapisnik iz postupka", naveo je Stefanović.

Istakao je punu podršku nadležnim državnim organima u tome da se svaki od ovih postupaka dovede do kraja i da otkriju veze svih, pa i iz policije, sa organizovanim kriminalnim grupama.

"Uvek ću lično biti dostupan nadležnim državnim organima da pomognem u ovoj borbi", zaključio je Stefanović.

Stefanović je u tužilaštvu ispitan na predlog odbrane Papića, koji se sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, posredovao i naložio da se odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto.

Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću, koji se od februara ove godine nalazi u pritvoru zbog sumnje da je zajedno sa Veljkom Belivukom, koji je od februara pod istragom, organizator kriminalne grupe koja se sumniči za ubistva, preprodaju droge, držanje oružja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Stefanović stigao u tužilaštvo, počelo saslušanje u slučaju bivšeg zamenika načelnika SBPOK

Izvor: Blic, 29.Apr.2021

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu počelo je saslušanje bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović (sada ministra odbrane) u okviru istrage koja se vodi protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića zbog trgovine uticajem

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.