Završena restauracija Suvače u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2020, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena restauracija Suvače u Kikindi

Završena je restauracija drvene konstrukcije Suvače u Kikindi. Pored toga, izgrađen je i novi objekat, koji obuhvata suvenirnicu i prostor za rad različitih udruženja. Ukupna vrednost ovog projekta, u kojem su partneri Srbija i Mađarska, iznosi 500.000 evra.

Suvača u Kikindi funkcionisala je samo kao spomenik. Sada je, na određeni način, rehabilitovana. Uz novoizgrađeni objekat, dobila je novu namenu, koja će koristiti kako Narodnom muzeju Kikinda, pod čijom je ingerencijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tako i udruženjima građana, kreativcima i turistima, ističe direktorka kikindskog Muzeja Lidija Milašinović.

"Izgradnjom ovog novog objekta, ona dobija neke osnovne kapacitete, koje mi moramo da pružimo svim posetiocima, bilo da su iz Kikinde, ili su doputovali sa strane. To je prostor u kome će moći da se održavaju radionice, gde ćemo mi moći da držimo mobilijar, koji je nama potreban za realizaciju radionica."

Rekostrukcija Suvače bila je deo projekta "Mlinovi koji melju, putevi koji spajaju" Intereg IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Mađarske. Jedan od glavnih partnera bio je Kiškun muzej iz Mađarske, a glavni cilj bio je očuvanje starih vetrenjača i mlinova, kaže Marta Mesaroš iz Kiškun muzeja.

"Nije slučajno da je Kikinda izabrana, jer nas mlinovi stvarno spajaju. Nije jedini cilj bio da se oni obnove, već i da pružimo novu i drugačiju ponudu turistima."

Očuvanje nasleđa, ali i turistički potencijal, najvažnije su tačke i za samu Kikindu. Restauracija Suvače zato je i više nego značajna, dodao je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

"Važno je da, ne samo Kikinđani, nego i svi oni koji dolaze u naš grad, svi oni koji slušaju o našem gradu mogu da vide jedan ovako lep i očuvan objekat, kao i da mi to iskoristimo u svrhu naše promocije."

Uz suvenirnicu i prostor za radionice, Suvača u Kikindi sada je u potpunosti opremljena i više nije samo spomenik. Inače, projekat je finansirala Evropska unija, u iznosu od 85 odsto. Sufinansiranje ostatka od 15 odsto obezbedio je Grad Kikinda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.